Marcus dubblerar som sjuksköterska och instruktör

Marcus Lidin tog examen från Sjuksköterskeprogrammet 2001 och jobbar nu 50 % som sjuksköterska på
dialysenheten på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping och 50 % som instruktör på Metodikum, som är ett kliniskt träningscenter för all hälso- och sjukvårdspersonal inom Region Jönköpings län.

– Som instruktör på Metodikum utbildar jag andra instruktörer i verksamheterna
i den pedagogik vi använder men också i all den avancerade teknik som finns för att göra träningen så bra som möjlig. På dialysen arbetar jag med patienter som har dialysbehandling och som helt eller delvis sköter sin behandling på egen hand, berättar han.

Att ta hand om patienter med dialys innebär att Marcus får kombinera omvårdnad med avancerad medicinsk teknisk utrustning.
– Jag får både hjälpa patienter att behandla sig själva med dialys men också stötta patienter att vara så självständiga som möjligt. För att patienten ska klara av detta behövs träning och utbildning i de olika moment som patienten ska hantera i sin sjukdom och behandling. Det innebär alltså att jag ska lära ut det jag själv kan om dialysbehandling och hur man bäst kan sköta sin behandling så självständigt och säkert som möjligt, och på så vis få bästa möjliga förutsättningar för livskvalitet.

Även om arbetet som sjuksköterska främst är ett praktiskt yrke innebär det enligt Marcus också en hel del arbete med kvalitetssäkring, patientsäkerhet och utveckling av vården. Och han tycker att utbildningen på JU gav honom bra grundkunskaper för hans nuvarande arbetsuppgifter.

Marcus tror att den viktigaste egenskapen för att lyckas i hans yrkesroll är ett ha ett genuint intresse för att förstå andra människor.
– Precis som varje patient i vården har sina egna egenskaper och kvalifikationer tror jag att vården behöver sjuksköterskor med olika egenskaper och kvalifikationer. Arbetet som sjuksköterska ger så fantastiskt många möjligheter till olika typer av arbete.


Sidan uppdaterad 2016-03-09

Studera
Sidan uppdaterad 2015-12-17
Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information kaka