Forskare vid Jönköping University kan publicera sig open access i Taylor & Francis prenumerationsbaserade tidskrifter utan att betala någon författaravgift (Article Processing Charge).

Detta är möjligt i och med att Jönköping University deltar i ett nationellt avtal med Taylor & Francis. Avtalet gäller för nuvarande 2019-2021.

Genom avtalet görs artikeln fritt tillgänglig för alla utan att en prenumeration på tidskriften krävs.

Vilka tidskrifter ingår i avtalet?

Avtalet omfattar Taylor & Francis drygt 2 300 hybridtidskrifter som ingår i Open Selectlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. I Taylor & Francis databas är dessa tidskrifter markerade med en orange symbol med öppet hänglås:

Open Access icon with the text Publish open access in this journal

Vilka tidskrifter ingår inte i avtalet?

Taylor & Francis open access-tidskrifter som kallas Open journalslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Cogent OA Journalslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ingår inte i avtalet.

Vem kan utnyttja avtalet?

För att kunna utnyttja tjänsten ska du vara corresponding author till artikeln samt vara affilierad till Jönköping University och ange affilieringen i artikelns författaruppgifter.

Corresponding author är den huvudansvarige författaren, det vill säga den person som skickar in manuskriptet och sköter kontakten med förlaget i samband med publiceringen.

Hur går jag tillväga?

När du har fått din artikel accepterad och biblioteket har verifierat att du tillhör Jönköping University får du ett meddelande från Taylor & Francis med en länk där du ombeds att skriva på ett avtal gällande open access (publishing agreement) samt ange vilken Creative Commons-licens du vill att artikeln ska ha. En sådan licens anger hur läsaren får använda artikeln. De två olika licenserna du har att välja på är:

CC BY = BY står för “erkännande” i det här fallet. Anger man CC BY innebär det ”att du, som upphovsman, tillåter andra att använda, sprida, göra om, modifiera och bygga vidare på ditt verk, även i kommersiella sammanhang. De som använder dina Creative Commons licensierade verk ska uppge att det är du som är upphovsman, när de använder, bearbetar eller sprider ditt verk.”

CC BY-NC-ND = NC står för Non-Commercial (icke-kommersiellt) och ND står för No Derivatives (inga bearbetningar). Denna licens ”innebär att du tillåter spridning men bara i icke kommersiella sammanhang. Verk som ligger under den här licensen får inte bearbetas och den som använder verket måste då erkänna dig som upphovsman.”

Läs mer om Creative Commons-licensernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I de flesta fall är det en fördel att välja CC BY eftersom artikeln då får den största spridningen. Licensen CC BY-NC-ND gör att spridningen av artikeln blir mer begränsad än nödvändigt.