Stadsodling Jönköpings folkhögskola 2

En ögonblicksbild på väg mot ett hållbart liv

Jönköpings folkhögskola ligger mitt i stan. Precis som på alla folkhögskolor finns här ett gäng deltagare som läser allmän kurs, och på Jönköpings folkhögskola har de möjligheten att välja en kurs som heter Hållbart liv. Där ingår mycket fysiskt aktivitet, de diskuterar energifrågan, klimatomställning och allt möjligt som har med ett hållbart liv att göra. Just idag fixar de ett potatisland på innergården i grannkvarteret.

Stadsodling jönköpings folkhögskola

Skratt och gliringar ekar mellan husväggarna. På en yta av drygt 40 kvadratmeter håller den i övrigt ganska vanliga innergården på att förvandlas till ett potatisland. Spadtag för spadtag. Efterhand upptäcker någon hur det går bäst att skyffla utan att få ont i ryggen. En annans vita gympaskor lyser (än så länge) rena mot all svart jord, medan en tredje har uppgraderat till gummistövlar.

Här ska det snart sättas två sorters potatis. Läraren Kia Vornanen har, tillsammans med deltagarna, fått ta reda på hur mycket sättpotatis som behövs för 40 kvadrat, och hur mycket potatis det blir av det. Runt 120 kg, visar det sig.

– Det är många äldre här och de äter ju potatis varje dag. Uno bor där, säger Kia och pekar på ett fönster på andra våningen, han är 99 år och han äter mycket potatis. Jag hoppas att han går ner sen och hämtar sin potatis här.

Skolan har ingen egen mark utan får låna den lilla plätten av ett fastighetsbolag. De boende kan engagera sig utifrån intresse, inte minst under sommarlovet kommer odlingen att behöva deras tillsyn. Första året är som sagt vikt åt potatis, men sen ska de boende få vara med och bestämma vad som ska växa här.

I husen kring innergården bor unga barnfamiljer och äldre person om vartannat. Många av de äldre har en gång i tiden haft egna små täppor här, och deltagarna har grävt upp och flyttat enstaka kvarvarande rabarber, klängrosor och annat, som nu får samsas i ett hörn bredvid potatislandet.

Det är ett digert arbete att få bort alla rötter, men plötsligt får det vara slutgrävt och de tar sig an de sex kubikmetersäckarna med ny jord. Om de hinner klart idag är det grillning ute i skogen som står på schemat nästa torsdag. Efter att ha varit där en halvtimme tippar jag på att säckarna är tomma innan klockan slår fyra, med god marginal.

Deltagarna som öser jord en torsdag i april kommer med nöd och näppe att hinna se potatisen komma upp innan de lämnar folkhögskolan, men det blir nästa års deltagare som får skörda.

– Sen får de väl komma hit i augusti, och äta potatis, säger Kia.

 

Sara Bref

2023-04-24