Survive-projektet är ett samarbete mellan Region Jönköping län, Kommunal utveckling, Länsstyrelsen, Polisområde Jönköping, Rise Sverige, Novahuset och Jönköping Academy på Hälsohögskolan. Helena Kilander är ansvarig forskningsledare. Projektet är del av SAMSKAPA- forskningsprogram och är finansierat av FORTE och Region Jönköping län.

Senast nytt:
Den 6 oktober 2023 hölls projektfinal som också blev ett avstamp för fortsatt arbete.
Läs mer här > Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Information om projektet

Utsatthet för sexuellt våld är ett globalt folkhälsoproblem som har djupgående negativa konsekvenser både för den fysiska och mentala hälsan och för framtida relationer hos de som drabbats.

Enligt en svensk rapport från Allmänna Barnhuset (2022), uppger var fjärde elev i årskurs 3 på gymnasiet att de utsatts för sexuellt våld någon gång under uppväxten. När det gäller vuxna i Sverige, rapporterar drygt en av tio kvinnor och en av hundra män att de efter sin 18-årsdag utsatts för påtvingade samlag då de befunnit sig i ett tillstånd utan möjlighet att försvara sig (Våld och hälsa, 2014 Pdf, 926.1 kB, öppnas i nytt fönster.).

Det är vanligt att utsatthet för sexuellt våld inte kommer till omvärldens kännedom när den sker, utan identifieras långt senare när individen söker vård av andra skäl. Studier visar att vården i Sverige behöver bli bättre på att skapa strukturer för att tidigare upptäcka sexuell utsatthet samt samordna och effektivisera omhändertagandet.

Projektet syftar till att kartlägga behov och resurser samt till att ta fram förslag på insatser och mätetal. Vidare syftar projektet till att testa förbättringsåtgärder vad gäller hjälp, stöd och vård i samband med sexuellt våld i Jönköpings län.

Tillsammans med andra aktörer i länet, exempelvis hälso- och sjukvård, socialtjänst, elevhälsa, polisen, ideella organisationer och utifrån utsattas levda erfarenheter kommer vi arbeta enligt metoden Experienced based co-design (erfarenhetsbaserad verksamhetsutveckling). Data samlas in genom fokusgruppsdiskussioner, enkätundersökningar, fältanteckningar och individuella intervjuer. På sätt präglas hela projektet av samverkan och samskapande.


P4 Jönköping och SVT uppmärksammar arbetet

P4 Jönköping >

SVT lokalnyheter >


Forskare
Helena Kilander, med dr, AKL
Annika Nordin, lektor, AKL
Bertil Lindenfalk, adjunkt, doktorand, AKL
Sofi Fristedt, docent, AKL
Cecilia Fredlund, med dr, Linköpings universitet


Survivers