ProValue - Produktframtagning för framtida värdeskapande
Fakta
Fackhögskola: Tekniska Högskolan i Jönköping
Partnerföretag:
Husqvarna AB, Thule Sweden AB, Fagerhult Belysning AB, OBOS Sweden AB, SAAB AB, GKN Aerospace Sweden AB, FläktGroup Sweden AB, Sordin AB, Jönköpings bildemontering AB, Kinnarps AB and Lindbäcks Bygg AB.
Projekttid: 2024-2026
Forskartem:
Kicki Säfsten, Professor
Fredrik Elgh, Professor
Carin Rösiö, Universitetslektor
Filip Skärin, Doktorand
Projektet är en gemensam startpunkt i implementeringen av forskningsprofilen GRACE – Grön acceleration genom integrerad och plattformsbaserad produktframtagning. Den övergripande färdplanen för GRACE kommer att skapas och medlemmarna i GRACE-teamet kommer att lära känna varandra.
Syftet med detta forskningsprojekt är tvåfaldigt. Eftersom forskningsprofilen GRACE är ett stort initiativ med höga ambitioner är det avgörande att teamet av forskare och industriella partners skapar en laganda och en gemensam vision. Det första syftet är alltså att ytterligare förankra den gemensamma visionen och de gemensamma målen i forskningsprofilen. Som ett andra syfte syftar forskningsprojektet till att skapa färdplaner för nödvändig utveckling inom produktframtagning för att stödja olika framtida hållbarhets- och cirkularitets-scenarier, både på företagsnivå och på forskningsprofilnivå.
Fokus för arbetet är kärnan i GRACE, plattformsbaserad och integrerad produktframtagning. Plattformsbaserad innebär att strategiska tillgångar återanvänds i olika produkter och processer för att stödja minimal användning av resurser samtidigt som kundvärdet maximeras. Integrerat innebär att tvärfunktionellt och tvärorganisatoriskt samarbete stöds, tekniskt och organisatoriskt.
Resultat och förväntade effekter
För att gemensamt ta oss an den gröna omställningen inom produktframtagning på ett effektivt sätt i forskningsprofilen GRACE är det viktigt att ha ett gemensamt mål om vart vi är på väg. För att kunna lyckas med en förändrings- eller utvecklingsprocess kan värdet av att ha ett gemensamt mål och en gemensam förståelse inte överskattas.
Projektet förväntas bidra till en gemensam förståelse av olika scenarier och deras konsekvenser för produktframtagning, en färdplan för GRACE och företagsspecifika färdplaner, etablerade nya samarbeten och känslan av att vara en del av "GRACE-teamet" för alla forskningsprofilpartners, exempel på bästa praxis bland industripartnerna, idéer för utvecklingsinitiativ i de inledande forskningsprojekten och för kommande forskningsprojekt i forskningsprofilen.
Projektets genomförande
Projektets genomförande utgår från en backcasting-logik, vilket innebär att man föreställer sig en önskvärd framtid och därefter arbetar vi bakåt och identifierar åtgärder som kommer att koppla den angivna framtiden till nuet. Projektet kommer att följa en process i fyra steg:
Steg 1. Analys av nuläge
Steg 2. Visioner om målet
(Produktframtagning 2040)
Steg 3. Identifiera och utveckla kreativa lösningar
Steg 4. Besluta om åtgärder och formulera färdplaner
Vill du veta mer om projektet?
- Professor produktionssystem
- Tekniska Högskolan
- kristina.safsten@ju.se
- +46 36-10 1639
Vill du vara med och utveckla nästa projekt?
- Samverkanschef
- Tekniska Högskolan
- linda.bergqvist@ju.se
- +46 36-10 1074