TV-reportage om forskning

Jönköping University producerar egna populärvetenskapliga reportage om forskning.

Klassen där barnens egna tankar är viktiga

Se reportaget Claes Nilholm

Se reportaget Claes Nilholm

Någon dömde ut den redan i förskolan, klassen där fem elever hade Asperger eller ADHD. Men lärarna fick eleverna att trivas och fler än rikssnittet blev behöriga till gymnasiet. Claes Nilholm, professor i pedagogik, med inriktning mot specialpedagogik, vid Högskolan i Jönköping, ledde en studie kring klassen där barnens egna tankar var viktiga.

Gjutmassa som liknar mjukglass

Se reportaget Magnus Wessén

Se reportaget Magnus Wessén

Ett misslyckat experiment ledde till en prisad metod att gjuta halvstelnade metaller. Magnus Wessén, docent i material- och tillverkning, inriktning gjutning, Tekniska Högskolan och hans doktorand Haiping Cao fick fram en gjutmassa som liknar mjukglass i konsistensen. Den har flera fördelar.

Inflytande på äldreboenden

Se reportaget Tove Harnett

Se reportaget Tove Harnett

Valfrihet, inflytande och värdighet är slagord i den politiska debatten om äldreomsorgen. Samtidigt visar en ny avhandling av Tove Harnett, Hälsohögskolan, att äldre som bor på äldreboende har mycket små möjligheter att bestämma över sin vardag.

Transporter

Se reportaget Åke E Andersson

Se reportaget Åke E Andersson

Det lönar sig att frakta norsk fisk till Asien för rensning, för att sedan sälja den i Sverige. Åke E Andersson, professor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan, har full koll på hur den ekvationen går ihop.

Sidan uppdaterad 2015-08-17

Forskning
Sidan uppdaterad 2010-08-16
Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information kaka