I Jönköping finns det mesta runt hörnet och resten når du med välfungerande kollektivtrafik. Därför är det enkelt att bo nära – antingen i stan eller en bit bort med buss.

Tryggt studentboende med rimlig hyra

I Jönköping är bostadssituationen bättre än i många andra städer. Som student i staden kan man förvänta sig att få ett studentboende med förstahandskontrakt inom en månad och dessutom med rimlig hyra. Men tänk ändå på att vara ute i god tid. Här får du tips på hur och var du kan hitta ditt nya boende!

Steg 1 - Hur vill du bo?

Är egen lya, inneboende, korridor eller delad lägenhet det som lockar dig mest? Ibland kan det ta tid innan drömboendet blir ditt. Men oroa dig inte, med lite envishet så löser sig det mesta. Tänk på att vid terminsstart är söktrycket på boenden stort och det kan löna sig att vara kvick.

Steg 2 - Sök bostad!

Här nedan har vi samlat våra bästa tips och tricks i bostadsjungeln.

  • Ställ dig i bostadskö - studbo.se
    På bostadsportalen studbo.se hittar du alla lediga studentbostäder som bostadsföretag med studentboenden har att erbjuda i Jönköping. Supersmidigt!
  • Leta på Blocket.se
    Det dyker ofta upp boenden där och då gäller det att vara snabb. Kolla ofta och noga!
  • Var ute i god tid
    Anmäl dig redan nu till hyresvärdar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som erbjuder andra lägenheter än studentbostäder.
  • Bo nära, men lite längre bort
    Våga leta bostad utanför centrala Jönköping. Sök bostad i angränsade kommuner, till exempel Nässjö, Vaggeryd eller Forserum. Du kan hitta bra bostäder med en restid till högskolan på ca 20 minuter.
  • Annonsera
    Hojta till vänner och bekanta i sociala medier att du söker boende. Annonsera i lokala tidningar såsom JönköpingsPosten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Jnytt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller på köp- och sälj-, och bostadssajter.
  • Dela bostad
    Ofta är det lättare att få tag på större lägenheter än små. Slå dig ihop med några nya eller gamla bekantskaper och bo tillsammans.
  • Studentkårens bostadsguide
    I studentkårens bostadsguide Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du ytterligare information om bostäder, en lista över hyresvärdar och vad du bör känna till innan du flyttar.
  • Oäkta annonser
    Tyvärr förekommer det ibland oäkta bostadsannonser. Ett tips är att aldrig betala innan du sett boendet och signerat ett skriftligt kontrakt.

Steg 3 - Folkbokföring

Var ska du vara folkbokförd? Där du studerar!
Information från Skatteverket hittar du här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.