Vanliga frågor och svar

Hur får jag veta om jag kommit in på min reservplats? – Så fort du blir antagen ringer eller mejlar en administratör. Då har du 24 timmar på dig att bestämma dig.

Hur får jag tag på ett studieintyg till mecenatkortet? – på Ladokwebben kan du själv dra ut det. Om det är till en arbetsgivare kan du få hjälp av din studieadministratör. https://lpw.hj.se/default.aspx?role=stud&lang=swe

Jag vill veta om jag kan tillgodoräkna mig tidigare utbildning. – Vi gör inga förhandsbedömningar. Du måste söka och bli antagen för att kunna få dina tidigare studier prövade om tillgodoräknande. http://ju.se/student/studier/blanketter--dokument.html

Hur gör jag om jag vill byta studieort? – Först och främst bör du ha läst en eller två terminer på din utbildning. Kontakta sedan studievägledaren på den fackhögskolan där du önskar studera för mer information.

Vad ska jag göra om jag vill avbryta studierna eller göra ett studieuppehåll? – Fyll i en blankett och ta kontakt med din studievägledare. http://ju.se/student/studier/blanketter--dokument.html

Jag har redan läst några kurser på högskola. Hur gör jag om jag vill veta om jag får tillgodoräkna mig tidigare studier? - Tyvärr har vi inte möjlighet att ge förhandsbesked. När man däremot har blivit antagen till ett program har man möjligheten att ansöka om tillgodogörande av tidigare studier. http://ju.se/student/studier/blanketter--dokument.html

Om jag läser tekniskt basår på JU, är jag automatiskt behörig till andra högskolor? – Nej, du måste alltid fråga den mottagande skolan om man accepterar just ditt basår.

Var hittar jag uppgifter på terminstiderna? – Gå in på studentwebben, under rubriken studier finner du alla datum. Här ligger även schema för din utbildning. http://ju.se/student/studier/terminstider.html

När ska jag ansöka till utbildning? - Information om sista ansökningsdag och andra viktiga datum hittar du på antagning.se.

Man kan göra en sen anmälan efter sista anmälningsdatum. Kolla på antagning.se och se om "Lägg till"-knappen är öppen. Om den är det går det att fortfarande söka. Tänk på att du då inte är med i första urvalet.

Varför ska man göra högskoleprovet? - Om du gör högskoleprovet är du med och konkurrerar om alla platserna, både i betygsurvalet och i högskoleprovurvalet. Ett bra sätt att öka dina chanser att komma in.

Du kan göra provet höst och vår, för mer information se Hogskoleprov.nu. Du kan göra det flera gånger, provet är giltigt i fem år och det är alltid det bästa resultatet som räknas.

Hur gör jag för att öka mina chanser för att komma in? - Förutom att söka med betyg kan du göra högskoleprovet vilket gör att du konkurrerar i ytterligare en urvalsgrupp. Det kan också vara möjligt att läsa någon meritpoängskurs som kan höja ditt meritvärde eller läsa upp dina betyg på Komvux och göra prövningar.

Om du vill ta reda på vad som gäller för dig är det viktigt att ta kontakt med den kommunala vuxenutbildningen i din hemkommun.

Var kan jag hitta statistik på antagningspoäng per program? - Du kan hitta statistik på UHR (Tänk på att söka på föregående år). Samma information finns även längst ner på våra programsidor.

Hur kan jag räkna ut medelvärdet på mitt gymnasiebetyg? - Ett enkelt sätt är att gå in på Studentum och föra in dina betyg för en automatisk uträkning. Tänk bara på att här räknas inte meritpoäng eller poäng för områdeskurser med.

Sidan uppdaterad 2017-07-10

Utbildning
Sidan uppdaterad 2016-12-13
Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information