En utbildning med mycket praktiska inslag och spännande laborationer

Hanna Jacobsson studerar till Biomedicinsk analytiker med inriktning laboratoriemedicin och tycker att det bästa är att kunna kombinera sitt intresse för människokroppen och medicin, med att vara en detaljnörd av rang och lära sig avancerade analysmetoder.

Hanna, student, i labbsal
- Programmet passar mig perfekt! Det som har förvånat mig är hur pass bred utbildningen är, jag visste inte innan att det fanns så många olika områden vi kan jobba inom. Det gör att det känns tryggt inför framtiden, säger Hanna.

Utbildningen erbjuder varierande kurser med både teori och många praktiska moment, så som tillexempel laborationer.

- Under våra laborationer lär vi oss att utföra olika analyser och får testa på allt ifrån att ta blodprover till att resistensbestämma bakterier och färga vävnadsprover. Extra roligt är det att vara på vår plattform på Länssjukhuset Ryhov, där vi får göra mer avancerade laborationer och se verksamheten på nära håll, berättar Hanna.

I BMA-programmet ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid flera tillfällen. VFU ger studenterna en möjlighet att se det praktiska arbetet ute i verkligheten redan under utbildningen.

- Det är kul när man längre in i utbildningen märker att man lärt sig nya saker och får utföra moment själv. Jag ser väldigt mycket fram emot den långa VFU:n som är under termin fem, då vi får testa på nästan alla olika discipliner inom vårt yrke, säger Hanna.

Hannas bästa minnen från studietiden hittills är insparksveckan och flera roliga laborationer. Till blivande studenter som funderar på att börja läsa till Biomedicinsk analytiker vill Hanna skicka med några tips:

- Håll modet uppe och kämpa dig igenom alla teoretiska kurser första året som kan kännas lite tunga, för sen kommer många praktiska moment! Ett annat tips är att komma på alla föreläsningar då det verkligen underlättar inlärningen, berättar Hanna.

Sidan uppdaterad