Maya är detektiv på cellnivå

Maya, före detta student, på sin arbetsplats

Maya Claesson letar ledtrådar i våra minsta beståndsdelar.

Maya Claesson flyttade till Jönköping från Skövde för att plugga Naturvetenskapligt basår. Målet var att kunna börja på Biomedicinska analytikerprogrammet.
– Genetik och molekylärbiologi och sånt är så spännande, jag har alltid velat jobba med det, säger Maya. Tänk att titta på gentester och leta efter cancermarkörer eller kromosomavvikelser. Lite som att vara en detektiv.

Under utbildningen gillade Maya praktiken särskilt mycket. Den i kombination med kurserna gjorde henne väl rustad för att börja jobba.
– Jag fick jobb direkt nu när jag tog examen i våras. Nu är jag på primärvården i Jönköping på olika vårdcentraler. I deras labb gör jag mycket provtagningar med patienter och gör analyser av prover.

Maya berättar att nästan alla hennes tidigare klasskompisar har fått jobb.
– Det bästa med utbildningen tycker jag är att den är så bred. Man kan vara inom helt olika typer av branscher – läkemedelsindustrin, vården eller varför inte rättsmedicin, lite CSI sådär. Tröttnar jag på primärvården om några år kan jag lätt byta till något annat. Det är skönt att ha den friheten, att aldrig behöva vara rädd för att bli uttråkad!


Sidan uppdaterad