Marie gör utlandstermin i Mexico

Marie valde att satsa på en utlandstermin trots pandemin. Hon läser kurser inom hållbarhet på Tecnológico de Monterrey i Mexico och tränar på spanskan med hjälp av lokala vänner. Universitetet är stängt och alla kurser är på distans. Hon försöker leva som vanligt trots restriktionerna och umgås med andra utbytesstudenter och njuta av solen och värmen.

Berätta lite kort om universitetet och kurserna som du läser

Marie i Mexico

Tecnológico de Monterrey, eller Tec som det förkortas, är ett av Mexikos främsta universitet. Skolan är privat och har flera campus i olika delar av landet. Som utbytesstudent fick jag välja campus och jag valde Monterrey eftersom det är huvudcampus. Kurserna jag läser är en mix av hållbarhet, politik och samhälle vilket är någonting vi läser mycket om i IA-programmet.

Varför valde du just Tecnológico de Monterrey?

Jag valde Tec eftersom jag tyckte att deras profil passade perfekt med programmet globala studier. I framtiden vill jag antingen jobba med hållbarhet inom industrier eller stora företag eller jobba med säkerhetsfrågor för att bibehålla fred i ett land eller ett område. Tec har mycket bra program och kursutbud inom hållbar utveckling. Jag är också väldigt intresserad av det spanska språket och särskilt spanskan i Mexiko. Och värme är alltid gött!

Varför valde du att åka på utlandstermin, vad tror du är den viktigaste erfarenheten?

För mina framtidsplaner tror jag det är en bra erfarenhet att ha studerat en termin utomlands. Jönköping University är väldigt internationellt och man träffar människor från olika delar av världen. Men det är en helt annan upplevelse att själv vara en utbytesstudent och få ingå i den internationella kommittén. För mig är den viktigaste erfarenheten att få testa på ett annat skolsystem och lära känna nya människor från olika delar av världen i ett annat land. Man växer och utvecklas som person.

Hur är det att vara i Mexiko mitt under pandemin? Hur påverkar det din vardag?

Jag försöker leva som vanligt men det är vissa restriktioner i samhället. Folk här är väldigt noga med att bära munskydd överallt. Man måste alltid ta temperaturen innan man går in någonstans, ex i affärer, bagerier och på restauranger. Många platser stänger mellan klockan 8-23 och på söndagar är allting stängt förutom viktiga samhällsfunktioner och apoteken. Universitetet är helt stängt och alla kurser är på distans. Jag umgås med mina grannar som är också utbytesstudenter. Jag har också fått några lokala vänner som hjälper mig att träna på spanskan.

Du läser 2:a året på globala studier. Har du funderat på vad du vill jobba med eller satsa på efter utbildningen?

Just nu funderar jag på att göra en Double-degree så att jag kan fördjupa mig mer inom hållbarhet med fokus på industrier och stora företag. Annars funderar jag på att utbilda mig vidare till diplomat och arbeta med fred och konfliktfrågor.

Sidan uppdaterad