Trots pandemin kom Evelina och Alva iväg på utbytestermin.

Båda hade siktet inställt på att åka utomlands och plugga en termin. När pandemin slog till på allvar blev läget högst osäkert. De kom iväg till sist och nu bor och studerar de i Belgiens huvudstad Bryssel.

Evelina och Alva i Bryssel

Evelina och Alva läser andra året på Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet med inriktning Global Communication. Båda hade redan när de började läsa på programmet siktet inställt på att läsa en termin utomlands. När sedan coronapandemin slog till på allvar blev de osäkra på om utbytesterminen skulle vara möjlig.

– Ansökningsprocessen var i slutet av sommaren förra året, innan den andra vågen och läget var lite mer stabilt. Det kändes väldigt oklart om vi skulle kunna åka på en utbytestermin men jag ville söka ändå eftersom detta var något jag verkligen sett fram emot mycket. Jag sökte bara till lärosäten inom EU för att öka mina chanser att få åka då jag förstod att det skulle bli mycket svårare att komma i väg exempelvis till Australien eller USA. Trots detta var jag förberedd på att det kanske inte skulle bli av, säger Evelina. Alva fyller på:
– Precis som Evelina sa så ansökte vi när coronasituationen såg mer stabil ut och det såg ut att gå mot det bättre. Då det var helt omöjligt att då säga hur situationen skulle se ut drygt ett halvår fram i tiden och därför kände jag att jag var tvungen att chansa och söka. Jag var såklart redan då förberedd på att om jag skulle komma i väg så skulle det antagligen inte bli en helt vanlig utbytestermin men efter ett år av distansstudier hemma behövde jag även ett miljöombyte för att fortsätta känna mig motiverad, säger hon.

I början av september kom beskedet att de blev antagna till Institut des Hautes Études des Communications Sociales, (IHECS) ett lärosäte för journalistik och kommunikation i Belgiens huvudstad Bryssel.

– Även om vi fick beskedet i september hängde allt i luften fram tills dagen vi åkte, tycker jag. Vi hade vår plats på IHECS men eftersom Belgien har så strikta restriktioner och dessa ändras titt som tätt, var det hela tiden osäkert om vi skulle komma in i landet eller inte, men som tur var gick allt bra och det var inga problem, säger Alva.

De kom i väg och landade i Bryssel den 11 januari, två veckor innan introduktionsveckan på IHECS började. De var nämligen tvungna att sitta i karantän i sin lägenhet i tio dagar innan de fick gå ut.

Nu läser det sex kurser, Globalization, Risk Management, Civic Engagement, EU Public Communication Strategies, Europe's culture and its Specificities och Stakes of Digital Communication, allt på distans från deras lägenhet i centrala Bryssel som de hyr.

– Det har fungerar bra till största del. Vi var vana vid distansundervisning redan innan vi kom hit vilket gjorde att det inte blev någon större omställning. Förhoppningsvis kommer all undervisning återgå till vanligt senare i vår. Det har varit prat om att ha en liten del av undervisning i skolan längre fram, men det är inget som är bekräftat ännu, säger de.

De träffade några av de andra utbytesstudenterna i början av terminen men då fick de bara umgås i små grupper. Nu interagerar de mest genom gruppchattar för att hjälpas åt med skolarbetet.

– Vi försöker dela upp oss i mindre grupper när vi väl ses och hittar på det lilla man kan, så som att besöka något museum, någon turistattraktion eller bara sitta ute i någon park och umgås.

Även om deras utbytestermin inte ser ut som vanligt på grund av pandemin är de glada att de åkte i väg.

– Jag är väldigt glad över att vi kom i väg. Det är självklart väldigt annorlunda från vad vi föreställt oss men det känns ändå som att vi fattat rätt beslut för vi lär oss saker och får erfarenheter här som vi inte kunnat få på samma sätt hemma, säger Alva och Evelina är inne på samma spår:
– Jag är glad att vi kom i väg och fick möjligheten att åka på utbytestermin trots situationen. Självklart hade det varit roligare om allt var som vanligt men jag försöker att se de positiva delarna, till exempel erfarenheterna man får av att studera utomlands som man förhoppningsvis kommer ha nytta av i framtiden. Även möjligheten att få bo i en annan stad i ett annat land ett tag och lära känna nya människor är roligt.

Evelina och Alva var med live från Bryssel när Jönköping University hade digitalt Öppet hus. De berättade lite mer om hur det är att bo och plugga utomlands när. Du kan se klippet här: https://youtu.be/k4ixOqPE0Kg?t=3770

Sidan uppdaterad