Nina Gunnarsson

Universitetslektor Socialt arbete
Programansvarig master/magister
Avdelningen för socialt arbete , Hälsohögskolan

Nina Veetnisha Gunnarssons forskningsintressen handlar främst om speciellt självskadabeteende och psykisk hälsa/ohälsa. Hon har en teoretiskt grundad forskning i främst utifrån socialt arbete, sociologisk socialpsykologi (tex symbolisk interaktionism) och emotionssociologi, och med med speciellt intresse för skamkänslor samt språkliga diskurser, strategier, identitet och socialt samspel.

Pågående forskningsprojekt:

  • Självskadebeteende som ett socialt ordnande (Aimee Ekman
  • Fetma och skam (Aimee Ekman)
  • Autoetnografiska projekt
  • Elevhälsans uppdrag
  • Skolkuratorers arbete i skolor med låga skolresultat (Doktorandprojekt)
  • Översättning och kulturell anpassning av Ableist Microaggression Inventory (AMI) tillsammans med Cecilia Moberg, Röda Korsets högskola, samt ålderism och funktionsnedsättning. 

Nina V Gunnarsson är verksam i undervisning inom socionomprogrammet på både grund-och avancerad nivå och framförallt i kurserna vetenskapsteori och forskningsmetodik, psykologi och sociologi. Dessutom undervisar hon i utvecklingspsykologi, hälsopsykologi (stress och kris) och socialpsykologi på andra program på hälsohögskolan. Hon är också programansvarig för magisterprogrammet och den internationella magistern i Interventions in Childhood. Har även hållit i en kurs om kvalitativa metoder på forskarskolan. 

Biografi

Nina Veetnisha Gunnarsson är sedan 2013 verksam som universitetslektor i socialt arbete vid högskolan i Jönköping. Hon påbörjade sin forskarbana i ett tvärvetenskapligt forskarutbildningsprogram på Karolinska Institutet och disputerade i ämnet humanistisk medicin (medicinsk sociologi) i december 2011. Avhandlingens fokus är på föräldrars praktiska och diskursiva strategier för att hantera barnens allergi och visar speciellt hur föräldrarnas moraliska utsagor och identitetsarbete skapas i intervjukontexten och genom socialt samspel.   

Nina V Gunnarsson är sakkunniggranskare för ett antal internationella tidskrifter och redaktörsmedlem på tidskriften "Discover Mental Health".