Petra Wagman

Universitetslektor
Avdelningen för rehabilitering , Hälsohögskolan
Docent
Doktorsexamen i arbetsterapi

Forskning

Petra Wagmans forskningsintresse rör förhållandet mellan vad människor gör, vad de tycker om det de gör och hur de mår, det vill säga mellan aktivitet och hälsa. Det omfattar allt från individens hälsa till de konsekvenser människors vardagsaktivititeter får globalt.

Ett forskningsområde handlar om människors uppfattning om sin mängd och variation mellan olika vardagsaktiviteter (aktivitetsbalans): hur aktivitetsbalansen ser ut i olika grupper och hur den kan mätas. Petra Wagman är en av utvecklarna till instrumentet Occupational Balance Questionnaire (OBQ11) som nu finns publicerad på tio olika språk. Hon är också kontinuerligt involverad i studier om nya versioner på olika språk.

Vidare har hon ett stort intresse för vad som kan främja hälsa och välbefinnande trots olika utmanande situationer. Hon är en av utvecklarna till den nya hälsofrämjande metoden fotostödda samtal, BeWell (TM), för personer med stressrelaterad ohälsa. Studier pågår för att få mer kunskap om metoden och dess användbarhet.

Ett annat intresseområde handlar om Hållbar Utveckling och människors vardagliga aktiviteter, hur arbetsterapi kan bidra till hållbar utveckling samt hur kunskapen om hållbar utveckling kan främjas i högre utbildning.

Nyckelorden i hennes forskning är: aktivitetsbalans, aktivitetsvetenskap, arbetsterapi, hållbar utveckling, hälsa, hälsofrämjande, instrumentutveckling, interventioner, OBQ11, välbefinnande.

Biografi

Petra Wagman är legitimerad arbetsterapeut och yrkesverksam mellan 1995 och 2007. Hon har erfarenhet från strokerehabilitering, kommunal äldreomsorg, psykiatrisk öppenvård och rättspsykiatri samt  klimatvård. Hon har utöver sin arbetsterapeutexamen en fil. mag. i psykologi med arbetsvetenskap som biämne.

Hon anställdes som doktorand på Hälsohögskolan 2007 och disputerade 2012 med avhandlingen "Conceptualizing life balance from an empirical and occupational therapy perspective". I avhandlingen undersöktes begreppen "balans i livet" och "aktivitetsbalans" vilka är viktiga inom arbetsterapi. Bland annat utforskades vad yrkesverksamma anser att balans i livet är och vad som anses viktigt för att uppleva balans i sitt liv.

Därefter har hon varit anställd som universitetslektor i arbetsterapi på avdelningen för rehabilitering och genom åren haft uppdrag av olika slag.