Bästa platsen att fira jul 2015

2015-12-20

Då var det den där tiden på året igen. Vi fixar och trixar och hoppas på att bli klara med alla saker tills den 24:e. Vi hoppas på snö och lugn och ro (om vi är vuxna) och snö och många presenter (om vi är barn). Och som en del av den årliga jultraditionen tar jag också fram Årets Julindex – det index som visar vilken kommun som har de bästa förutsättningarna för att fira jul. Även i år använder jag samma fyra kriterier som tidigare år Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., nämligen: (1) andel barn i åldern 0-14 år (julen är ju ändå barnens högtid), (2) antal leksaksaffärer per barn, (3) antal godisaffärer per barn och (4) låg medeltemperatur för goda förutsättningar för en vit jul.


alt

Kartan nedanför visar hur mönstret ser ut i våra svenska kommuner:

Map julindex 2015

 

 

Klart är att Norrland ligger bra till för julfirande. Chansen till en vit jul är som allra störst i denna del av landet. Men även här råder det en viss variation. Det finns en mörkröd zon – som indikerar ett bra julfirande – också i exempelvis delar av Västergötland liksom i Stockholmsregionen. I tabellen nedan illustreras just de tio kommuner som har den allra bästa förutsättningen för en jul med snö, godis, leksaker och många barn (vi ser också hur de låg till på förra årets julindex):

Topp 10

I toppen av listan hittar vi en stabil vinnare – Åre – som även låg på förstaplaceringen i förra årets ranking. Två är Habo som inte ligger långt ifrån Jönköping. Habo har avancerat med 4 placeringar sedan förra året. Trean, Vaxholm, har backat något. Piteå ligger kvar på samma fjärdeplacering som förra året. Därefter har vi en nykomling på topp 10-listan, nämligen Nynäshamn. Eda och Sundsvall har båda funnits med tidigare, men har avancerat något. Färjelanda har tappat tre placeringar och ligger nu på 8:e plats. Därefter kommer två riktiga julbubblare: Huddinge och Årjäng. Båda dessa kommuner har avancerat med 25 placeringar eller mer sedan förra årets listan.

Men som vanligt vill jag ändå poängtera att jul kan firas överallt – oavsett väder och presenter. Ingen statistik i världen kan fånga glädjen i denna högtid!

Från mig till er alla – EN RIKTIGT GOD JUL!

…och är det nu så att du vill veta hur din kommun ligger till så publicerar jag här hela Julindexlistan för 2015:

Hela jullistan

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.