"Genom att tända ljuset rätt kan vi dra ner på elanvändningen"

2022-12-09

Just nu glimmar det i många fönster och träd av små glittriga lampor. Likt Lucia som kommer med ljus i mörkret kommer julbelysningen i allsköns färger och uttryck. Men är det verkligen så klokt i dessa tider av energikris?

BIld av Couleur från Pixabay

Under vintern 2022/2023 kan ett vanligt villahushåll i södra halvan av Sverige tvingas betala nästan tre gånger mer för elen jämfört med förra vintern. Så för det enskilda hushållet kan det vara en börda att ha ytterligare elektriska ting igång. Men oftast är ljuset nära nog en ren symbolfråga. För vad kostar egentligen en ljusslinga runt julgranen i jämförelse med att tina bröd i mikron?

Den största delen av en lägenhets elförbrukning sker faktiskt i köket! Matlagning, kyl- och frys och diskmaskinen är de grejer som drar mest el för dig som bor i lägenhet. En genomsnittlig förbrukning för lägenheters hushållsel är ungefär 2500 kWh

Enheterna watt och timme avslöjar att en wattimme är effekten multiplicerat med tiden.

En 65" LED-TV som drar 100 W och varit igång i en timme har på så sätt förbrukat 100 Wh. Står den på i två timmar har den förbrukat 200 Wh, vilket är lika mycket som 0,2 kWh. Kostnaden för de två timmarna blir då ungefär 60 öre vid en kostnad på 3kr/kWh.

Din ledslinga till julgranen är med all sannolikhet en bra bit under 10W i drifteffekt. Men visst, många bäckar små och så har vi en högre elräkning. Det underbara med belysning är ändå att den bara kostar när den används. Så släck den när du inte är där och vips så kostar den inget.

Det finns en historisk aspekt och tradition som sträcker sig rätt långt bak i tiden, detta med att dekorera med ljus. Att göra det just runt jul har troligen inte så mycket med julen i sig att göra från början. Det har mer att göra med det mörker som råkar infinna sig runt denna årstid. Och fascinationen av att illuminera vår omgivning sträcker sig långt innan elljusets dagar.

I boken ”Minne af illuminationen i Stockholm den 9 februari 1853 : med teckningar” kan vi se hur hela Stockholm lyste upp av hundratusentals ljus.

1853 hade kung Oskar I tillfrisknat från en svår sjukdom. Detta firade man genom att ställa till med en "ljusfest"; alla viktiga byggnader i staden illuminerades (ljussattes). Även privatpersoner deltog i firandet med vackert upplysta bostadshus. Det måste ha varit en fantastisk syn om man promenerade runt i staden denna kväll! Det enda hus som låg i mörker var slottet.

Vi fortsätter med dessa festligheter än i våra dagar. Ljusmanifestationer, ljusfestivaler, ljusfiranden. De är alla viktiga för att skapa hopp, leda oss med tilltro till framtiden, ge ljus i mörkret och som Karl Bertil Jonsson skaldade: sprida lite julglädje i samhällets bottenskikt.

Många städer har insett att de kan både locka turister och få ut mer folk på gatorna genom olika ljusevent.

För samhället innebär det en nettobesparing på el genom att samla upplevelsen på ett ställe genom att folk inte är hemma och ser på tv eller spelar tv-spel.

Light in Allingsås drar 80 000 besökare varje år.

Varberg har en ljusfest under hösten som heter Rys och Mys som ger hotellen 20 procent mer beläggning efter turistsäsongen.

Just nu pågår Nobel Week Lights som lockar ut tiotusentals besökare på Stockholms gator som gläds åt ljuset och installationerna. Och allt detta ger för samhället en minskad elförbrukning.

Så genom att tända ljuset rätt kan vi faktiskt dra ner på elanvändningen . Som med allt i livet måste man bara veta vad man gör och göra det på rätt sätt. Så ut och se på julskyltning och ljuset på ett nytt sätt. Se det som att du glädjs med andra genom att du nu bidrar till en något minskad elkonsumtion när du släcker där hemma.

Kontakt

Tekniska Högskolan

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.