Kalendarium

Mars

CCD working papers seminar: Simulatorstödd undervisning i yrkesutbildning. Digitaliseringens möjligheter för elevers lärande och utveckling av yrkeskunskaper (YRKSIM)

1 Mars 2024 - 1 Mars 2024

10:30 - 12:00

Zoom

1 mars 2024 - 1 mars 2024
10:30 - 12:00

Plats

Zoom


CCD working papers seminar: Simulatorstödd undervisning i yrkesutbildning. Digitaliseringens möjligheter för elevers lärande och utveckling av yrkeskunskaper (YRKSIM)

Projektet, som finansieras av Skolforskningsinstitutet, studerar hur gymnasial yrkesutbildning kan förbereda för ett framtida yrke präglat av intensiv teknikutveckling, krav på hållbarhet och innovation. Med lärmiljöer avses simulerade och autentiska miljöer i skola och på arbetsplats. YRKSIM genomförs i nära samverkan mellan forskare och lärare i naturbruksprogrammet där den simulerade lärmiljön består av digitala körsimulatorer. YRKSIMs syfte är att kritiskt granska identifierade möjligheter och utmaningar i samband med digitalisering av undervisning i relation till framtida yrkeskompetens samt att utveckla kunskap om hur lärande i en virtuell miljö kan bli meningsfull och relevant i en autentisk miljö. Projektet avser att kartlägga, pröva och utveckla undervisningsformer inom yrkesutbildning som är gynnsamma för att främja elevernas yrkeskompetens och anställningsbarhet. Parallellt med projektet och på grund av dess praktiknära karaktär synliggörs också former för hur ett systematiskt utvecklingsarbete kan skapa förutsättningar för framgångsrik undervisning och elevers lärande och kunskapsutveckling.

Susanne Gustavsson (projektledare) är universitetslektor med en doktorsexamen i pedagogik vid Institutionen för pedagogik och specialpedagogik, vid Göteborgs universitet. Susannes forskningsintresse handlar främst om undervisning och lärande inom yrkesutbildning, liksom inom yrkeslärarutbildning.

Giulia Messina Dahlberg (medverkande forskare) har en doktorsexamen i pedagogik och är universitetslektor på institutioner för pedagogik och specialpedagogik vid Göteborgs universitet. Hennes forskningsintressen fokuserar på studier av kommunikativa praktiker där individer navigerar genom olika uppgifter och verktyg, både inom och utanför institutionella utbildningsmiljöer och över gränserna mellan fysiska och digitala platser.

Zoom: https://gu-se.zoom.us/j/66680008825



Arrangör: Högskolan för lärande och kommunikation
Senast uppdaterad: 2023-12-05 10:55