Ylva Lindberg

Professor i pedagogik inrikt. språk- och litteraturdidaktik
Avdelningen för språk, estetiska ämnen och litteratur , Högskolan för lärande och kommunikation

Forskning

Ylva Lindberg bidrar med fördjupad forskning om hur en digital, medietät och global värld förändrar lärandepraktiker inom språk och litteratur, samt ger upphov till litteraturer, genrer och medier som kan integreras innovativt i undervisning och lärande. Lindbergs empiriska studier belyser till exempel virtuella världar, seriemediet och marginaliserade kulturområden inom global litteraturproduktion. Inom den här inriktningen leder hon en nationell forskarskola med temat ”Kulturellt möjliggörande undervisning genom språk och litteratur”,  CuEEd-LL (2021-2026), finansierad av vetenskapsrådet. 

Ett specifikt analytiskt fokus är hur globalt kulturellt utbyte fungerar och hur cirkulering bestäms av marknadsaktörer men även av framväxande teknologi, t.ex i projekten Comics in global circulation och Mind the Stream! Strömmande media och kulturellt minne. Detta område utforskas främst genom franskspråkiga kulturuttryck. Modeller för kulturell analys som tar hänsyn till bild och text och ger förståelse för mångkultur och flerspråkighet har utvecklats ur dessa studier. Studierna bygger på teorier inom världslitteratur- och översättningsområdet, samt medieteorier. 

Ett centralt analytiskt fokus är digitalisering och AI i utbildning, särskilt gällande språk och litteratur. I området har Lindberg lett det strategiska investeringsprojektet LeaDMe – Learning, Digitalization, and Media (2018–2022), som övergripande syftade till att utveckla internationalisering, forskning och avancerad utbildning om hur lärande, främst inom humaniora, estetiska ämnen, språk och litteratur, kan främjas av digitala lösningar. Förändrade praktiker för lärande och byggande av kunskap står i centrum för studierna i projektet, exempelvis i DiveiN – Diversity as Normality, där fokus ligger på hur mångfald (o)synliggörs i kommunikativa praktiker i digitala och medietäta lärandemiljöer. I projektet Ethics and Values in data-driven practices (2021–2023) utforskas den ökade datafieringen av utbildningssektorn i de nordiska länderna, med ett särskilt fokus på etik och värden i de sociotekniska föreställningar som bygger upp utbildning och lärande. 

Lindberg sitter i styrelsen för GRADE research (Umeå universitet) som är ett konsortium av nio lärosäten och tre nationella forskarskolor om lärande och digitalisering i skola, lärarutbildning och samhälle, varav två är representerade vid JU: Upgrade – Lärarutbildningens och skolans digitalisering, samt LIKED – Learning and Knowing in a Digitalized Era. Hon är även en av initiativtagarna till det internationella nätverket 

Biografi

Ylva Lindberg är professor i pedagogik med inriktning mot språk och litteraturer vid Högskolan för lärande och kommunikation. Hon har lång erfarenhet av undervisning och utveckling av lärarprogrammet och ämnesinriktningen svenska. Lindberg har fram till lanseringen lett utvecklingen av HLK’s mastermiljö SSS – Social Sciences of Sustainability, och särskilt masterutbildningen i pedagogik med inriktningen Learning, Digitalization, and Sustainability – LeaDS. Ylva genomförde sin doktorandutbildning vid Paris IV, Sorbonne, och disputerade 2002 i Uppsala med en avhandling (på franska) som handlade om fransk modern poesi på 1910-talet och kopplingar till vetenskap och ny teknologi. Avhandlingen mottog Benzeliuspriset i den historisk-filosofiska kategorin.  

Lindberg sitter i redaktörsrådet för bokserien SMAJ – Stockholm Studies in Media Arts Japan (SU) och är permanent expertgranskare för European Science Foundation – ESF. 2017 blev Lindberg invald att ingå i AcademiaNet – the Portal to Excellent Women Academics. Som interdisciplinär forskare är hon anlitad som granskare för olika typer av internationella tidskrifter och förlag, bland andra, Romanica Olomucensia, Journal of Intercultural Communication,  Revue nordique des études Francophones, French Studies in Southern Africa, Education in the North, International journal of lesson and learning study, International Journal of Information and Learning Technology, Postdigital Science and Education  

Tidigare befattningar: Forskningsassistent vid La Maison des Sciences de l’homme – MSH, Paris. Redaktör för den litteraturvetenskapliga webbplatsen Fabula.org (Sorbonne – ENS, Paris). Översättare för förlagen Bakhåll och Agone/Marginale. Bibliotekarie på Bibliothèque Nationale de France, Institut National du Patrimoine, Bibliothèque Nordique, Paris. Lärare på L'Institut Européen des langues, Paris. Lärare och handledare på masterutbildningen i biblioteksvetenskap, Uppsala.