Eva Björck

Professor emerita
Avdelningen för kommunikation och beteendevetenskaper , Högskolan för lärande och kommunikation

Eva Björck är professor i specialpedagogik och verkar inom forskningsmiljön CHILD vid Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University . Åren 1999-2006 var hon verksam som professor i pedagogik med inriktning mot specialpedagogik/habilitering vid Mälardalens Högskola. Från 1999 till och med 2005 var hon prorektor för Mälardalens högskola, och under två längre perioder tjänstgjorde hon också som t.f. rektor vid detta lärosäte. Hon var VD och akademisk ledare och för Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University mellan 2006 till 2013. Mellan 2013 och 2018 var hon huvudsekreterare för utbildningsvetenskap vid Vetenskapsrådet (VR) i Stockholm. Hon är Extraordinary Professor vid Center for Augmentative and Alternative Communication, vid Faculty Humanities vid University of Pretoria, Sydafrika.

Eva har tillsammans med Mats Granlund, professor i psykologi och handikappvetenskap, initierat och utvecklat forskningsprogrammet CHILD sedan 2000. CHILD är idag en forskningsmiljö vid Högskolan för lärande och kommunikation och Hälsohögskolan vid Jönköping University. Inom CHILD görs studier kring delaktighet och vardagsfungerande hos barn, ungdomar och unga vuxna i behov av särskilt stöd. 

Evas forskningsområde är speciellt "Early Childhood Intervention" (ECI) som handlar om utveckling, lärande, prevention, intervention och inkludering avseende små barn i förskoleåldern. Hennes fokus har varit utveckling av kommunikation och samspel hos små barn med funktionsnedsättning hos barn i riskzonen för en negativ utveckling. Under senare år har hon främst arbetat med projekt kring barn i behov av särskilt stöd i förskolemiljöer.   Hennes forskning vilar på en systemteoretisk och utvecklingsekologisk ram och omfattar barn, familjer, och vardagsmiljö i förskolan.

Bakgrund

Eva Björck har psykologexamen från Göteborgs Universitet, samt en master i Education från University of Wisconsin, Madison, USA, och har arbetat inom barnhabilitering och barnhälsovård. Eva blev filosofie doktor i pedagogik vid Göteborgs universitet 1990 med avhandlingen "Measuring Sensation Seeking", och docent i pedagogik 1993 vid Göteborgs Universitet.  

Eva Björck ingår i ett brett internationellt forskarnätverk från sitt arbete inom Augmentative and Alternative Communication (AAC), Early Childhood Intervention (ECI) och Early Childhood Education and Care (ECEC). Hon var europeisk koordinator för ett EU/US finansierat transatlantiskt nätverk inom ECI mellan 2001-2013. Hon är ledamot av "steering committe" i International Society of Early Intervention (ISEI) sedan 1999. Eva ingick i WHO:s arbetsgrupp för utveckling av en barn- och ungdomsversion av International Classification of Functioning, Disability and Health, ICF-CY, och var ansvarig för Socialstyrelsens grupp för ICF-CY. Eva har varit koordinator (PI) för flera projekt inom EU:s ramprogram. Hon har haft flera sakkunnig uppdrag inom EU, till exempel ingått i Ethical Review Panel, och som midterm reviewer för projekt inom EU:s olika ramprogram. Hon har  haft flera uppdrag som expert inom European Agency for Special Needs and Inclusive Education samt ingått i "Midtlyngudvaljet" 2007-2009 på uppdrag av norska Kunnskapsdepartementet.  Andra uppdrag är utvärdering av forskningen vid Institutionen för Psykologi och Pedagogik vid Porto Universitet, ordförande i en internationell panel för utvärdering av forskningen vid Malmö Universitet, samt olika utvärderingsuppdrag avseende forskningsens organisation och kvalitet vid Svenska lärosäten. Hon har ingått som expert i UKÄ:s granskningav lärosätenas kvalitetssäkringsarbete. Eva Björck har varit aktiv i utveckling av master- och forskarutbildning och varit handledare för masterstudenter och doktorander såväl nationellt som internationellt.  

Eva Björck har lång erfarenhet lednings- och styrelsearbete inom offentlig och även privat sektor. Hon har bland annat varit ledamot i styrelsen för flera lärosäten och i  styelsen för The Swedish Foundation for International Cooperation in Research and Higher Education, STINT. Hon har varit vice ordförande i styrelsen for NordForsk, Nordiska ministerrådets forskningsorganisation. Hon har haft ett flertal nationella uppdrag, till exempel varit ledamot i Regionala etiknämnden i Uppsala och expert i utredningen om avgifter för internationella studenter. Eva har ingått i Svenska Unescorådet, varit ledamot i Skolforskningsinstitutets nämnd samt ingått  i styrelsen för Majblommans riksförbund, och som ordförande i dess  forskningsråd. Hon är rådgivare i Special Olympics internationella kommitté för barn med funktionsnedsättning samt ingår i den internationella expertgruppen för OECD:s Starting Strong VIII.