Tomas Magnusson

Professor emeritus
Centrum för Oral Hälsa , Hälsohögskolan
Professor
Odontologie doktor

I sin doktorsavhandling år 1981 med titeln Mandibular Dysfunktion and Recurrent Headache visade Magnusson att återkommande huvudvärk kan vara direkt orsakad av funktionsstörningar i käksystemet. Detta samband har senare bekräftats i flera oberoende undersökningar.
Magnussons forskning fokuserade därefter på longitudinella epidemiologiska studier där en population barn och ungdomar följdes under en 20-årsperiod till vuxen ålder. Dessa unika studier, vars resultat  har presenterats i 17 vetenskapliga publikationer, påvisade käkfunktionsstörningarnas naturalförlopp och dessutom identifierades ett antal prediktorer för funktionsförsämring på sikt.
Ett annat forskningsområde har varit kliniska studier i syfte att identifiera orsaksfaktorer till överbelastningssymtom och funktionsstörningar i käksystemet, samt att utvärdera effekten av olika utrednings- och behandlingsinterventioner avseende sådana störningar. Resultaten har publicerats i mer än 30 vetenskapliga publikationer.
Pågående forskningsprojekt är bland annat analyser av ett nutida humant skallmaterial som totalt omfattar 259 skallar från vuxna individer. Projekt syftar till att beskriva normalvariationer i käkledens anatomi samt att analysera olika faktorers eventuella betydelse för utvecklingen av degenerativa förändringar (DF) i käkledens hårdvävnader. Hittills publicerade resultat kunde inte påvisa något samband mellan graden av tandslitage och DF, medan stigande ålder var en stark prediktor för DF. Pågående analyser avser att belysa eventuellt samband mellan ocklusalt stöd/antal kvarvarande tänder och DF samt om genetiska skillnader har betydelse för förekomsten av DF.
Andra pågående forskningsprojekt omfattar fortsatta epidemiologiska studier, beslutsprocess och indikation för utförande av behandlingsformen bettskena inom allmäntandvård, samt systematiska, kontrollerade och randomiserade jämförande studier avseende behandlingseffekt och kostnadseffektivitet för olika funktionskorrigerande behandlingsformer.