Catarina Schmidt

Universitetslektor i pedagogik
Avdelningen för språk, estetiska ämnen och litteratur , Högskolan för lärande och kommunikation
Docent i pedagogik
Ämnesansvarig för svenska, litteraturvetenskap, svenska som andraspråk
Tjänstledig

Forskning

Catarina Schmidt är docent i pedagogik med inriktning mot språk- och litteraturdidaktik där svenskämnets didaktik ingår. Hennes forskning rör villkor och möjligheter för barns och ungas kommunikation och meningsskapande och då i relation till de olika läs- och skrivpraktiker de möter och involveras i genom grundskolans undervisning samt på sin fritid. Detta forskningsintresse relateras till flerspråkighet, multimodalitet, populärkultur, olika teknologier och medier samt demokratsering. Hon har ett särskilt intresse för språk- och kunskapsutvecklande undervisning och kritisk textgranskning i alla ämnen. De senaste åren har Catarina varit projektledare för tre ULF-projekt samt deltagit i två VR-finansierade forskningsprojekt med fokus på likvärdighet/kunskapssegregation. Catarina har varit delaktig i Skolverkets nationella satsning Läslyftet, är utbildad lågstadielärare och har arbetat som lärare i grundskolan i 15 år. 2013 disputerade Catarina med avhandlingen Att bli en sån som läser: barns menings- och identitetsskapande genom texter. 

 

Pågående forskningsprojekt:

  • 2023-25: Bibliotekariers läsfrämjande mot sexåringar och deras närstående vuxna. Aktionsforskningsprojekt i samverkan med Biblioteksutveckling, Region Jönköping. 
  • 2023-24: ULF-projekt. Språklärande potential i upplevelsebaserad gemensam läsning (förskolan samt förskoleklassen och årskurs 1-3). (Projektledare). 
  • 2020-23: ULF-projekt kring translanguaging (projektledare) - samverkan mellan F-6-skola, Göteborgs universitet och Center för skolutveckling (Cfs) i Göteborg. (Projektledare). 

Avslutade forskningsprojekt: 

  • 2020-21: ULF-projekt. Stärka språk och positiva läsvanor. Att vidga möjligheterna för dialogisk högläsning - samverkan mellan två F-6-skolor och Jönköping University (projektledare). 
  • 2018-21: De svårfångade olikheterna: om kunskap och likvärdighet, finansierat av Vetenskapsrådet och i samverkan med Linnéuniversitetet, Växjö.
  • 2018-19: Studiehandledningens roll och betydelse för nyanlända elever på högstadiet och gymnasiet. Undersökning i samarbete med Språkcentrum, Göteborgs Stad. goteborg.se/wps/wcm/connect/52c14f8d-a10a-404e-8aac-fcb6ed1bad4c/Att+vara+mellan+språken+-+slutrapport.pdf
  • 2016: Pilotstudie om integrerad undervisning kring hållbar utveckling i F-3, finansierat och på uppdrag av Institutionen för didaktik och pedagogisk profession (IDPP)
  • 2015-16: Att förstå läroplansreformer - en teoriorienterad utvärdering av den svenska läroplansreformen Lgr11, finansierat av Vetenskapsrådet och i samarbete med Linnéuniversitet, Växjö
  • 2016: Bibliotekariers, lärares och elevers erfarenheter av bokprat, finansierat av Kulturrådet och på uppdrag av Region Skåne.
  • 2014-2015: Läsfrämjande insatser hos folkbiblioteken i sex län/regioner, finansierat av Kulturrådet och på uppdrag av Region Halland.
  • 2013-2014: En klassrumsstudie i årskurs två om elevers populärkulturella erfarenheter som möjlig potential för läs- och skrivundervisning, finansierat av Högskolan i Jönköping och i samarbete med Åsa Wedin, Professor i svenska som andraspråk vid Högskolan i Dalarna.

Catarina föreläser, undervisar och handleder inom ovanstående kunskapsområden. För närvarande handleder Catarina  en doktorand med anknytning till ovanstående beskrivna forskningsfält.