Halloween – vilken plats blir årets Trick-or-Treat-kommun?

2015-10-28

Det är höst igen och med den mörkret och kylan. Men hösten kommer också med gulnade löv och tända ljus. För mig, som delvis arbetat i Nordamerika under de senaste sju åren är hösten också förknippad med Halloween och Trick-or-Treat – eller Bus eller godis som vi säger här. Det är en tid då barn klär ut sig och går från hus till hus i hopp om att samla ihop godis att festa på senare.


alt

Även i Sverige har vi anammat denna amerikanska tradition i allt högre grad. Under de senaste åren har jag därför gjort en ranking för svenska kommuner som jag även genomfört för amerikanska regioner tillsammans med min kollega Richard Florida.

Det vi har tittat på är följande faktorer i ett kombinerat Trick-or-Treat Index: andel barn i åldern 5-14 år, medelinkomsten (kanske kan man få mer godis när hushållen har bättre ekonomi), befolkningstäthet (hur många dörrar kan man knacka på utan att behöva gå för långt) och andelen kreativa kulturjobb (som ett mått på den kreativa ådran då det gäller att klä ut sig).

Och årets resultat på Trick-or-Treat Indexet visas på kartan nedanför:

Trick-or-treat 2015 pumpa

Klart är att storstadskommunerna hamnar högre upp på index-rankingen. Allra högst upp hittar vi Danderyd, följt av Lidingö och Nacka. På 4:e plats hittar vi en kommun från Malmö-regionen, nämligen Lomma. Men även Partille och Kungsbacka – två kommuner från Göteborgsregionen tar sig in på topp 15-listan:

Top trickortreat 2015

Hur har då rankingen förändrats sedan förra året. Faktum är att listan är ganska stabil sedan förra året. De tre topplaceringarna hade motsvarande positioner redan förra året. Men listans raket kan nog Österåker sägas vara som ökat med sju placeringar sedan förra året och därmed tagit sig in på topp 15-listan.

Men tittar vi på listan som helhet hittar vi ännu starkare Trick-or-Treat-raketer. Tabellen nedan visar vilka kommuner som ökat mest sedan förra året:

Raketlistan

Allra mest har Älvkarleby och Bjurholm klättrat mellan 2014 och 2015 – hela 58 placeringar. Även Ronneby och Skinnskatteberg har klättrat runt 40 resp. 30 placeringar. Kul nog har Sundbyberg och Gävle gått hand i hand på listan både 2014 och 2015 från plats 74 till plats 56.

Så på nu med lite skräckkostymer och se till att knacka på lite dörrar! Och för er som tycker att Trick-or-Treat är ett amerikanskt fenomen som inte borde uppmuntras utan att vi istället bör fira Allhelgonahelgen i lugn och ro – ja, ni kan helt enkelt läsa listan uppochner!

Happy Trick-or-Treating!

 

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.