Bästa platserna att fira jul 2016

2016-12-15

Så var det den tiden på året igen då vi längtar efter snö, slår in julklappar, tänder ljus och spelar julmusik från frukost till kvällmat. Kombinationen av julklappsångest och längtan efter julafton med mat i mängder och presentöppning är densamma år efter år. Vi vuxna längtar efter lite lugn och ro. Barnen längtar efter snö, tomten och roliga presenter. Som en årlig tradition tittar vi även på var förutsättningarna för ett lyckat julfirande är som störst i årets stora Julindex. Detta index som kartlägger svenska kommuner väger in fyra olika faktorer: (1) andel barn i åldern 0-14 år (trots allt är julen barnens högtid), (2) antal leksaksbutiker per barn, (3) antal godisbutiker per barn, och (4) medeltemperaturen i kommunen för fånga sannolikheten för en vit jul.


alt

Kartan nedan visar hur det potentiella julfirandet kan se ut i svenska kommuner:

 

Bästa ställe för julfirande 2

På första plats i årets ranking hittar vi Vaxholm. Kommunen som kom trea i förra årets ranking klättrar alltså i år till en förstaplacering, främst baserat på en hög andel barn under 15 år. Kommunen ligger också bra till både vad gäller godisbutiker och leksaksbutiker, men längre ner vad gäller sannolikheten för en vit jul. Men i kombination ger alltså resultatet en förstaplacering. På andra plats hittar vi förra årets vinnare: Åre. Kommunen har en hög sannolikhet för en vit jul och ligger också relativt högt på godisbutiker, men andel barn och leksaksbutiker. På tredje plats hittar vi Piteå. Kommunen har alltså klättrat en placering sedan förra året. Kommunen ligger bra till vad gäller medeltemperatur, godisbutiker och leksaksbutiker, men ligger väsentligt mycket lägre när det gäller andel barn. Liknande mönster hittar vi också för fjärdeplatsen Eda. Eda har också en låg andel barn, men ligger relativt bra till på godisbutiker, leksaksbutiker och sannolikhet för en vit jul. På femteplats i årets julindex hittar vi Habo – kommunen som kom på andra plats på förra årets lista. Kommunen har en mycket hög andel barn under 15 år, har relativt bra täckning vad gäller leksaksbutiker, men ligger lågt när det gäller godisbutiker.

Tabellen nedan visar de 20 kommuner i landet som ligger överst på Julindexet version 2016:

Tabell

Men självklart är det så att även utan godis och leksaker i mängder, utan snö utanför fönstret och till och med utan barn så går det precis lika bra att fira jul. Och ingen statistik i världen kan fånga julens storhet.

Så från oss alla till er alla – EN RIKTIGT GOD JUL!

Och skulle du vilja veta om din kommun kvalade in på topp 100-listan så kommer den här:

Topp 100 lista

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.