Översikt
Öppen för sen anmälan
Syfte
Genom Lärarlyftet kan lärare öka sin behörighet och höja sin ämneskunskap. Utbildningen vänder sig till legitimerade lärare inom alla skolformer eller lärare som har en behörighetsgivande examen och som vill komplettera sin utbildning med fler ämnen
Innehåll
Kursen lägger fokus på ett helhetsgrepp kring språket som både lärarens undervisningsverktyg och elevers lärandeverktyg, i uppdraget som svensklärare för åk 4–6. Detta sker genom ämnesteoretiska studier av det svenska språkets struktur, orientering i de nationella minoritetsspråken och grannspråk.
Kursen består av fyra delkurser, vars innehåll ska leda till fördjupad förståelse och god kompetens i de undervisningsområden inom skolämnet svenska som återfinns i aktuella styrdokument för undervisning i åk 4–6. Genom relevant och praktiknära språk- och litteraturvetenskaplig, samt språk- och litteraturdidaktisk forskning knyts det ämnesteoretiska och det ämnesdidaktiska innehållet ihop och bidrar till att kursens innehåll baseras på en vetenskaplig grund och på beprövad erfarenhet.
Kursplan Pdf, 128.1 kB, öppnas i nytt fönster.
Mer information om utbildningen hittar du här.
Utbildningsform
Distansstudier med inslag av campusträffar (C/D), vilket innebär två campusträffar à 1 dag per termin på Jönköping University, Högskolan för lärande och kommunikation. Det är totalt åtta dagar på campus i kursen.
Kursen går på kvartsfart och startar med en heldag på campus fredagen den 31 januari mellan kl 9 - 16.30. Under terminen kommer det att finnas ett upplägg som innehåller inspelade föreläsningar och seminarietillfällen via Zoom. Seminarietillfällena kommer till största delen vara förlagda till sen eftermiddagstid. Det avslutande tillfället sker den 28 maj på HLK.
Ansökan
Kom ihåg att din arbetsgivare ska godkänna ditt deltagande och skriva under blanketten Huvudmannens godkännande.
Huvudmannens godkännande Pdf, 131.6 kB, öppnas i nytt fönster.
Huvudmannens godkännande - Waldorf Pdf, 102.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Du kan skanna in blanketten och bifogar den elektroniskt när du ansöker på antagning.se alternativt skickar in blanketten separat till:
Postnord Strålfors AB
Att: Antagningsservice
R 312
190 81 Rosersberg
Möjlighet till validering
I de kurser som erbjuds inom Lärarlyftet vårterminen 2025 är det möjligt att genom validering tillgodoräkna tidigare högskoleutbildning samt kunskaper och färdigheter som förvärvats i yrkesverksamhet.
Med validering avser Skolverket i detta sammanhang, kartläggning och bedömning av deltagarens kunskaper och färdigheter/ kompetens i förhållande till lärandemål i den kurs/delkurs inom Lärarlyftet som deltagaren är antagen till. Tillgodoräknande kan ske mot tidigare studier och/eller mot kunskaper och färdigheter som förvärvats på annat sätt. Validering är således processen och tillgodoräknande resultatet av att validanden uppvisat tillräckliga kunskaper och färdigheter. Mer information ges till antagna deltagare i samband med kursstart.
För mer information kontakta samordnare Sara Dommartine, sara.dommartine@ju.se
Sidan uppdateras löpande inför ansökningsperiod.
Målgrupp och förkunskapskrav
Du som är anställd som lärare och har en behörighetsgivande lärarexamen som är avsedd för åk 4–6 och/eller åk 7–9 utan att vara ämnesbehörig.
Fakta
Kursplan (.pdf)
Ansökan
Kom ihåg att din arbetsgivare ska godkänna ditt deltagande och skriva under blanketten Huvudmannens godkännande. Du kan skanna in blanketten och bifoga den elektroniskt när du ansöker.
Huvudmannens godkännande Pdf, 131.6 kB, öppnas i nytt fönster.
Huvudmannens godkännande - Waldorf Pdf, 102.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Du kan skanna in blanketten och bifogar den elektroniskt när du ansöker på antagning.se alternativt skickar in blanketten separat till:
Postnord Strålfors AB
Att: Antagningsservice
R 312
190 81 Rosersberg
Student projects
Jönköping - den moderna studentstaden
Jönköping är den moderna studentstaden med ett gemensamt och sammanhållet campus som ligger mitt i stan. Här finns våra fyra fackhögskolor med 12 000 studenter tillsammans med Högskolebiblioteket, träningsanläggning, caféer, restauranger och Service Center. Med en stark internationell prägel och samverkan med arbetslivet redan under studietiden ger vi dig rätta förutsättningar för din framtid.
Kontakta oss
Kontaktpersoner
- Uppdragssamordnare
- Högskolan för lärande och kommunikation
- sara.dommartine@ju.se
- +46 36-10 1422