Nivå: Grundnivå
Programstart: Hösten 2025
Ort: Ortsoberoende
Omfattning: 90 hp
Examen: Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9
Ansökningstid: 2025-03-17 – 2025-04-15

Översikt

Från och med vårterminen 2025 startar KPU på distans (med två fysiska tillfällen per termin på Campus Gränna. De planerade datumen är 5-6 februari och 5-6 maj. Kan komma att ändras.)

Har du redan läst ett ämne på högskola eller universitet som är relevant undervisningsämne i grundskolans årskurs 7-9 kan du efter denna kompletterande utbildning på tre terminer få en ämneslärarexamen. Utbildningen fokuserar på de praktiska delarna av läraryrket och kommer att utveckla din förmåga att undervisa ungdomar i det ämne du redan behärskar.

Om du brinner för ett ämne och vill lära dig hur du förmedlar ditt engagemang och dina kunskaper till ungdomar på väg mot vuxenlivet är detta utbildningen för dig. Du kommer att lära dig stödja ungdomar i deras utveckling till självständiga och kritiskt tänkande människor, med en nyfikenhet på världen och på sina medmänniskor.

Genom Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) blir du en god och entusiastisk lärare tack vare att du får fördjupad kontakt med skolans vardag. Utbildningen består av studier i utbildningsvetenskaplig kärna (UVK), som bland annat innefattar kurser om lärande, utveckling, konflikthantering och ledarskap samt praktik genom den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU).

Efter utbildningen har du fått de färdigheter och förmågor som är de redskap du behöver för att bli en bra lärare. I ditt yrke som ämneslärare kommer du att ansvara för undervisningen i dina ämnen samt inspirera dina elever till fortsatt lärande mot vuxenvärlden.

Den kompletterande lärarutbildningen är en påbyggnadsutbildning som bygger vidare på kunskaper från tidigare ämnesstudier. ​När du gör din anmälan till programmet på antagning.se väljer du också vilket ämne du söker till i utbildningen.

För antagning till inriktningen mot grundskolan årskurs 7-9 krävs:

  • För ett ämne: ämnesstudier om minst 90 hp i ämne 1, inklusive ett självständigt arbete om 15 hp
  • Särskilda ämneskrav: för undervisningsämnena svenska, samhällskunskap och musik är förkunskapskravet alltid 90 hp i respektive ämne.

Innehållet i de akademiska kurserna ska vara relevant för det sökta undervisningsämnet och vara avslutade. Det innebär för de flesta ämnena att kurserna ska vara lästa med progression, det vill säga bygga på varandra samt innehålla minst ett examensarbete omfattande 15 hp. För sökande som avlagt examen utomlands ska utbildningen motsvara vad som krävs av sökande med svensk utbildning.

Bilaga till ansökan till Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp (KPU) Pdf, 194 kB.

Programmet ges vid Högskolan för lärande och kommunikation
Omfattning: 90 hp
Nivå: Grundnivå
Språk: Svenska
Studietakt: Helfart
Ort: Ortsoberoende
Studieform: Nätbaserad distans
Programstart: Hösten 2025
Behörighet: Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2, Engelska 6, Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3. Dessutom krävs ämnesstudier i ett ämne omfattande minst 90 hp, inklusive ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 hp. Med ämne avses relevant undervisningsämne i grundskolan.
Anmälningskod: HJ-52553
Examen: Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9

 Särskilt utvalda antagningsämnen att söka inom KPU för ämneslärare grundskolan årskurs 7-9.

Ämne 90 hp


Biologi


Engelska


Fysik


Geografi


Historia


Kemi


Matematik


Moderna språk


Religionskunskap


Samhällskunskap


Svenska


Svenska som andraspråk

Teknik



Ämneskrav för respektive antagningsämne samt det centrala ämnesinnehållet som i huvudsak ska ingå i dina tidigare studier presenteras nedan. För grundskolans årskurs 7-9 gäller 90 hp i huvudämnet.


Biologi 90 hp
Studierna ska innehålla fysiologi/humanbiologi, ekologi, evolution, zoologi, botanik (artkunskap), cellbiologi/genetik, bioteknik.

 

Engelska 90 hp
Kurser i ämnet engelska med djup och relevans för skolämnet. Muntlig och skriftlig språkfärdighet, grammatik/språkstruktur, engelsk kultur, litteratur.

 

Fysik 90 hp
Studierna ska innehålla mekanik, vågrörelselära, termodynamik, elektromagnetism och modern fysik (kvantfysik). Alternativt kandidatexamen eller Civilingenjörsexamen med fysik eller teknisk fysik som huvudämne.

 

Geografi 90 hp
Studierna ska innehålla kultur-/samhällsgeografi och naturgeografi med minst 30 hp i vartdera ämnet samt geografiska metoder och GIS.

 

Historia 90 hp
Kurser i historia alternativt en kombination av (icke överlappande) kurser i historia och ekonomisk historia som innefattar: en kronologisk översikt från forntid till nutid; industrialisering och samhällsomvandlingar; världskrigen; efterkrigstid till nutid, demokratisering; historiebruk.

 

Kemi 90 hp
Studierna ska innehålla allmän kemi, organisk kemi, oorganisk kemi, biokemi, miljökemi. Alternativt kandidat/magisterexamen med kemi som huvudämne eller Civilingenjörsexamen med inriktning kemi, t ex kemiteknik eller bioteknik.

 

Matematik 90 hp
Kurser i ämnet matematik som bör innehålla: taluppfattning, algebra och diskret matematik, geometri, sannolikhetslära och statistik, samband och förändring, analys, digitalisering. Alternativt kandidat/magisterexamen med matematik som huvudämne eller Civilingenjörsexamen med matematisk inriktning som t ex teknisk matematik.

 

Moderna språk 90 hp (franska, tyska, spanska)

Kurser i språket med djup och relevans för skolämnet. Muntlig och skriftlig språkfärdighet, grammatik/språkstruktur, språkets kultur, språkets litteratur.

 

Religionskunskap 90 hp
Kurser i ämnet religionsvetenskap/kunskap och teologi med progression och bredd innehållande: religionshistoria; religioner och livsåskådningar; religion och samhälle; etik och moral; identitet och livsåskådningar.

 

Samhällskunskap 90 hp
Kurser i samhällskunskap innehållande: politik och processer, information och kommunikation, rättsprocesser/rättigheter och rättsskipning, samhällsekonomi/nationalekonomi, människan i samhället. Alternativt kurser om minst 90 hp omfattande minst 30 hp statsvetenskap; minst 15 hp sociologi; minst 15 hp nationalekonomi; samt ytterligare minst 15 hp i minst ett eller flera av ämnena nationalekonomi, sociologi, kulturgeografi, ekonomisk historia, rättsvetenskap eller genusvetenskap.

 

Svenska 90 hp

Kurser i kombinationsämnet svenska eller en kombination av kurser i litteraturvetenskap och svenska språket/nordiska språk, där minst 30 hp i vartdera ämnet ska ingå. Alternativt sammanlagt 90 hp svenska varav 60 hp/30 hp respektive 30 hp/60 hp inom litteraturvetenskap och svenska språket inklusive examensarbete i en av inriktningarna.

 

Svenska som andraspråk 90 hp
Kurser i ämnet svenska som andraspråk varav grundkurs 30 hp, fortsättningskurs 30 hp och fördjupningskurs 30 hp inklusive examensarbete måste ingå. Kurserna ska innehålla flerspråkighet och mångfald i ett samhällsperspektiv/sociolingvistik, andraspråksutveckling, svenska språkets struktur ur ett andraspråksperspektiv.

 

Teknik 90 hp
Kurser i ämnet teknik som bör innehålla: elektroteknik och elektronik; energi, miljö och produktion; tekniska system och processer; människa, kommunikation och samhälle. Alternativt kandidat/magisterexamen eller Civilingenjörsexamen i teknik.

VFU i KPU


Den kompletterande pedagogiska utbildningen erbjuds på distans, den verksamhetsförlagda utbildningen genomförs på plats på en 7-9 skola alternativt inom gymnasieutbildning. VFU:n omfattar 30 högskolepoäng och genomförs under två fastlagda perioder, 10 veckor under termin två och 10 veckor under termin tre. VFU:n är obligatorisk och genomförs på heltid, vilket innebär att det inte möjligt att arbeta samtidigt som VFU:n genomförs. Alla frånvarodagar tas igen.

 

VFU:n genomförs i första hand på en skola i en av de kommuner i Jönköpings län eller Västra Götalands län som HLK samverkar med i VFU. VFU kan innebära restid till och från VFU-platsen. I andra hand kan studenten på egen hand ordna VFU-plats i annan kommun, denna VFU-plats måste godkännas av HLK utifrån särskilda kriterier, kriterierna ser du nedan under en särskild rubrik. Du behöver ge besked före 15 april respektive 15 oktober vilken kommun du avser att göra din VFU i. Detta görs på särskild blankett inför varje VFU-period. Plats garanteras i någon av de samverkande kommunerna i VFU. Studenten kan inte ta egna kontakter inom de samverkande VFU-kommunerna. En förteckning över VFU-kommunerna finns under fliken VFU-organisation.

 

Under de två VFU-perioderna är målsättningen att studenten ska placeras på olika VFU-platser. Om studenten på egen hand ordnar VFU-plats innebär det att studenten därför behöver ordna två olika VFU-platser. För studenter som läser KPU mot gymnasieskola ska en av placeringarna vara mot gymnasieutbildning, den andra placeringen kan vara på gymnasieutbildning eller inom 7-9. För studenter som läser KPU mot 7-9 ska båda placeringarna genomföras på en 7-9 skola.

 

Studenten kan inte ha VFU på egen arbetsplats. De eventuella merkostnader som kan uppstå i samband med VFU står studenten själv för.

Utlands-VFU alternativt särskild VFU är inte möjligt inom KPU.

 

Riktlinjer för VFU-plats

 

  • Handledaren ska ha samma eller motsvarande grundutbildning som studenten läser
  • Handledaren ska ha minst två års yrkeserfarenhet som behörig lärare.
  • Handledaren ska vara behörig lärare i det ämne som ingår i studentens utbildning
  • Handledaren ska helst ha genomgått handledarutbildning i VFU på motsvarande 7,5hp
  • VFU-platsen ska under den första VFU-perioden bereda studenten möjlighet till cirka 50% undervisningstid i det ämne som studenten är antagen till. Under den andra VFU-perioden ska studenten beredas möjlighet till totalt cirka 70% undervisningstid varav minst 50% i det ämne som studenten är antagen till och 20% i ett närliggande ämne.

 

Fler utbildningar och intervjuer från Jönköping University

Jönköping - den moderna studentstaden

Jönköping är den moderna studentstaden med ett gemensamt och sammanhållet campus som ligger mitt i stan. Här finns våra fyra fackhögskolor med 12 000 studenter tillsammans med Högskolebiblioteket, träningsanläggning, caféer, restauranger och Service Center. Med en stark internationell prägel och samverkan med arbetslivet redan under studietiden ger vi dig rätta förutsättningar för din framtid.

Läs mer om studentlivet i Jönköping.


Kontakta oss

Genom att skicka in formuläret godkänner du att ta emot kommunikation från Jönköping University om våra utbildningsprogram via epost och/eller sms. Du kan avregistrera dig när som helst. 
Kryssa i rutan för att godkänna vår integritetspolicy. Vi respekterar och skyddar dina personuppgifter.