Nivå: Grundnivå
Ansökningstid: 2024-03-15 - 2024-04-15
Programstart: Höst 2024
Ort: Jönköping
Examen: Filosofie kandidatexamen med huvudområdet medie- och kommunikationsvetenskap., 180 hp
Till ansökan

Översikt

Det medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet (MKV) passar dig som vill förstå hur medier och kommunikation fungerar och lära dig använda dem för att uppnå tydliga mål. Medieutvecklingen skenar och kommunikation blir allt viktigare. Verksamheter står och faller med hur väl de kommunicerar och nyttjar digitala verktyg och medier. Därför ökar ständigt efterfrågan på de kunskaper och färdigheter som MKV-programmet erbjuder.

Utbildningen ger dig både bredd och möjligheter att nischa dig, djupa kunskaper och praktiska färdigheter. Vare sig du vill arbeta med att bygga en hållbar värld, sälja produkter och stärka varumärken, främja demokrati och upplysa människor, eller informera och skapa trygghet i kristider, så har vi en inriktning för dig. Välj mellan:


Under det första året läser alla programstudenter kurser ihop och får då lära sig det som vi bedömer att alla som arbetar med medier och kommunikation behöver veta och kunna. Det innebär att du oavsett inriktning kommer att ha så pass bred kompetens att du kan röra dig mellan olika yrken och arbetsplatser.

Andra året delas programstudenterna in i sina inriktningar (se ovan) och får då fördjupade kunskaper och färdigheter inom det valda området. Efter det kan du antingen bredda dig eller specialisera dig ytterligare beroende på vad du väljer att göra under den valbara terminen, uppsatsskrivandet, projektarbetet och praktiken.

Vi tror att vår tids stora hållbarhetsutmaningar, så som klimatomställning, kunskapsresistens, demokratiutveckling och fattigdom, helt eller delvis kan lösas med hållbar kommunikation. Den övertygelsen genomsyrar hela programmet.


Ta del av när programansvariga berättar mer om programmet på vårt digitala öppet hus.
Se det på vår Youtube kanal.

Utbildningen är yrkesnära. I nästan varje kurs möter du någon eller några som arbetar med medier och kommunikation, i föreläsningar, övningar eller workshops. Du erbjuds kontinuerligt nya möjligheter att testa dina kunskaper i praktiken.


Programmet avslutas med ett skarpt projektarbete och en tolv veckor lång praktikkurs, där du kan praktisera på alltifrån ett företag till en reklambyrå, myndighet, redaktion, ambassad eller förening. Många studenter går direkt ut i arbetslivet via sin praktik efter examen.

Utbildningen erbjuder en hel termins utlandsstudier vid något av våra många partneruniversitet runt om i världen. Det är även möjligt att genomföra praktiken utomlands.

Alla inriktningar innehåller dessutom minst en kurs som samläses med internationella studenter.

När du har avslutat dina studier hos oss har du en filosofie kandidatexamen inom medie- och kommunikationsvetenskap. Du har både bred kompetens och spetskompetens inom ditt valda område, både djupa kunskaper och praktiska färdigheter. Det gör dig attraktiv för en bred arbetsmarknad men också för mer specifika yrken, beroende på vilka val du har gjort under utbildningens gång.

Exempel på yrken som tidigare studenter har gått vidare till efter sin examen är:

 • Kommunikatör
 • Kommunikationsstrateg
 • Copywriter
 • Social media manager
 • Journalist
 • Projektledare
 • Digitala medier-strateg
 • Medieproducent
 • Eventansvarig
 • Programledare
 • Webbkoordinator


Programmet rustar dig även för vidare studier på avancerad nivå. Du kan till exempel söka dig till vårt eget masterprogram Sustainable Communication efter examen.

Omfattning: 180 hp
Nivå: Grundnivå
Studietakt: Helfart
Ort: Jönköping
Studieform: Campusbaserad
Programstart: Hösten 2024
Behörighet: Grundläggande behörighet samt Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2, Engelska 6, Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3 eller motsvarande kunskaper.
Anmälningskod: HJ-52522
Examen: Filosofie kandidatexamen med huvudområdet medie- och kommunikationsvetenskap.

Global Communication

Anmälningskod: HJ-52518

Strategisk kommunikation

Anmälningskod: HJ-52521

Medieproduktion

Anmälningskod: HJ-52520

Marknadskommunikation

Anmälningskod: HJ-52519

Öppen ingång

Anmälningskod: HJ-52522

Fler utbildningar och intervjuer från Jönköping University

Jönköping - den moderna studentstaden

Jönköping är den moderna studentstaden med ett gemensamt och sammanhållet campus som ligger mitt i stan. Här finns våra fyra fackhögskolor med 12 000 studenter tillsammans med Högskolebiblioteket, träningsanläggning, caféer, restauranger och Service Center. Med en stark internationell prägel och samverkan med arbetslivet redan under studietiden ger vi dig rätta förutsättningar för din framtid.

Läs mer om studentlivet i Jönköping.


Kontakta oss

Programansvarig

 • Universitetsadjunkt i medie- och kommunikationsvetenskap
  Doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap
 • Högskolan för lärande och kommunikation