Översikt
Ortopedingenjören gör det möjligt att med teknik öka människors livskvalitet vid funktionsvariationer som amputationer, förlamningar eller felställningar.
Utbildningen innebär:
- Kreativ mix av teoretisk grund och praktisk tillämpning
- Korsning av kunskapsområden inom människa, teknik, problemlösning och skapande
- Du arbetar med händer, huvud och hjärta i kombination
- Enda skola i Sverige som erbjuder ortopedingenjörsutbildning
- Internationellt program med en interkulturell inlärningsmiljö
På campus finns en ortopedteknisk klinik där många av de praktiska övningarna utförs där du får möta klienter med behov av hjälpmedel. Du genomför analyser av rörelsemönster, bedömer klienter och lär dig tillverka hjälpmedel.
Som ortopedingenjör arbetar du i nära samarbete med klienten för att ge så god funktion som möjligt. Det gör du tillsammans med andra professioner inom rehabilitering, som läkare, fysioterapeuter och arbetsterapeuter, något du lär dig under utbildningen.
Ortopedingenjörsprogrammet är ackrediterat av International Society for Prosthetics and Orthotics (ISPO) för Prosthetist/Orthotist-nivån. Öppnas i nytt fönster. Efter examen kan du ansöka om ett ISPO recognition certificate.
Programansvariga berättar mer om programmet i vårt digitala öppet hus. Se det på vår Youtube kanal. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Har du inte behörighet? Läs vårt tekniska basår
Praktik
Under andra och tredje året har du verksamhetsförlagd utbildning (VFU) där du får tillämpa dina teoretiska kunskaper i praktiken. VFU-platser erbjuds över hela Sverige samt i utlandet om du som student önskar.
Praktiska kurser genomförs även på campus med bedömning, analys, formgivning och tillverkning av till exempel proteser och ortoser till inhyrda undervisningspatienter med genuina skador och nedsättningar.
Studera utomlands
Ortopedingenjörsutbildningen är ett internationellt program som tar emot studenter från stora delar av världen. Du kommer ha möjlighet att studera utomlands under delar av utbildningen. I samband med internationella utbyten finns det också inresande studenter i programmet.
Efter utbildningen
Med en ortopedingenjörsexamen kan du ansöka om legitimation och arbeta på ortopedtekniska
kliniker på sjukhus eller som anställd på privata företag.
Du kan arbeta inom life science och biomekanik inom andra områden inom hälsa och idrott eller industrin med produktutveckling av kroppsnära produkter.
Som ortopedingenjörer kan du även välja att arbeta inom företag som utvecklar eller säljer
medicintekniska produkter inom ortopedteknik.
Efter utbildningen kan du läsa vidare på mer avancerad nivå: Mastech är ett masterprogram Öppnas i nytt fönster. för produktutveckling, med inriktning mot hjälpmedelsteknik. Du blir behörig till denna efter avslutad grundutbildning. Du kan också gå vidare till olika forskarutbildningar.
Fakta och behörighet
Särskilt urval
Hälsohögskolan har beslutat att reservera ett mindre antal platser på ortopedingenjörsprogrammet till ett särskilt urval sökande som bedöms vara särskilt lämpade för utbildningen. Syftet är att vidga antagningsmöjligheterna för sökande. Läs mer om kriterier för särskilt urval och hur du ansöker
Kunskapsprov för legitimation för personer med utbildning från land utanför EU/EES
Har du en ortopedingenjörsutbildning från ett annat land?
Då kan du behöva göra ett kunskapsprov för att kunna söka den legitimation som behövs för att arbeta i Sverige. Hos Socialstyrelsen finns mer information om kunskapsprovet och legitimationsprocessen, du kan läsa mer via den här länken.
Obligatoriska lungfunktionstester
I utbildningen ingår moment med hantering av härdplaster och kemikalier. Arbete med härdplaster ställer vissa krav, vilket regleras av Arbetsmiljöverkets författningssamling AFS 2019:3 Medicinska kontroller i arbetslivet (svensk lagstiftning). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. För att arbeta med vissa ämnen med risk för hälsopåverkan krävs tjänstbarhetsintyg, vilket utfärdas av specialistläkare efter godkända lungfunktionstester. Därför anordnar Hälsohögskolan sådana obligatoriska tester hos specialistläkare för studenterna, första gången i början av termin 1. Ett tjänstbarhetsintyg krävs för att få fortsätta studierna.
Kurser
År 1
Models and Perspectives on Health and Disability 7,5 hp
Prosthetics and Orthotics, Introduction 7,5 hp
Anatomy and Physiology, Basic Course 7,5 hp
Mechanics Related to Prosthetics and Orthotics 7,5 hp
Applied Materials Technology 7,5 hp
Pathophysiology Related to Prosthetics and Orthotics 7,5 hp
Prosthetic Management and Biomechanics of the Lower Limb I 15 hp
År 2
Orthotic Management and Biomechanics I 15 hp
Prosthetic and Orthotic Management of the Upper Limb 7,5 hp
Psychology, Basic Course 7,5 hp
Prosthetic Management and Biomechanics of the Lower Limb II 7,5 hp
Scientific Methods and Statistics 7,5 hp
Prosthetic and Orthotic Management of the Foot 15 hp
År 3
Orthotic Management and Biomechanics II 7,5 hp
Prosthetics and Orthotics, Clinical Placement Studies 15 hp
Elective Course Related to Prosthetics and Orthotics 7,5 hp
Evidence Based Practice and Knowledge Translation in Prosthetics and Orthotics 7.5 hp
Prosthetic and Orthotics, Independent Research Project 15 hp
Prosthetic and Orthotic Management in Paediatrics 7,5 hp
Intervjuer
Student projects
Jönköping - den moderna studentstaden
Jönköping är den moderna studentstaden med ett gemensamt och sammanhållet campus som ligger mitt i stan. Här finns våra fyra fackhögskolor med 12 000 studenter tillsammans med Högskolebiblioteket, träningsanläggning, caféer, restauranger och Service Center. Med en stark internationell prägel och samverkan med arbetslivet redan under studietiden ger vi dig rätta förutsättningar för din framtid.

Kontakta oss
Programansvarig
- Universitetsadjunkt ortopedteknik
- Hälsohögskolan