Search toggle

Biblioteket uppmärksammar Orange Week

Den 20–26 november pågår Orange Week- En vecka fri från våld i Jönköpings län. Syftet med veckan är att sprida kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Flera organisationer och företag i Jönköping deltar och Högskolebiblioteket bidrar med en utställning med böcker inom ämnet.

Den Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, som infaller den 25 november, instiftades av FNs generalförsamling redan 1999. Datumet valdes för att hedra systrarna Mirabal från Dominikanska republiken, som lönnmördades den 25 november 1960 efter att ha gjort motstånd mot landets dåvarande diktator, Rafael Trujillo. Orange Day-kampanjen tillkom 2008 och färgen orange valdes för att symbolisera en ljus och optimistisk tro på en värld utan våld mot kvinnor.

I bibliotekets utställning hittar du både skönlitteratur och facklitteratur som belyser ämnet. Välkommen in och låna! Under veckan blir det också boktips och annan information i bibliotekets sociala medier. Följ oss gärna på Instagram eller Facebook.

I Jönköpings län sker under veckan flera aktivititer utifrån visionen Ett Jönköpings län fritt från våld. Du hittar kalendarium hos Jäj! (Jämställdhet i Jönköpings län).

2023-11-20