Rune J. Simeonsson

Biografi

Rune J Simeonsson föddes i Bejing, Kina 1940 och kom till Sverige med sina föräldrar som var missionärer, när han var 7 år. Han gick på Liljeholmsskolan i Jönköping fram till 1950 då hans familj flyttade till Japan där han först fortsatte i svensk grundskola för att sedan gå färdigt högstadiet i en amerikansk skola.

1959 flyttade Rune J Simeonsson till USA och tog en kandidatexamen i psykologi på Tennesse Temple College samt en masterexamen i pedagogik, psykologi och specialpedagogik på University of Chattanooga och Peabody College.
1971 doktorerade han i psykologi på Peabody College och 2001 tog han en masterexamen i Folkhälsa vid University of North Carolina.

Rune J Simeonsson har varit verksam vid University of Nebraska Medical School, University of Rochester Medical School och University of North Carolina. Han är också anknuten till Frank Porter Graham Child Development Institute och Faculdade de Psicologia e Ciencas da Educacao, University of Porto. Han står bakom ett flertal vetenskapliga böcker och publikationer och är verksam som konsult både i nationella och internationella projekt i Asien, Europa, Latinamerika och Mellanöstern. Han har även koordinerat det transatlantiska konsortiet för forskningsområdet Barn i behov av särskilt stöd, och har varit gästprofessor vid Mälardalens Högskola. Han har koordinerat arbetsgrupper för Världshälsoorganisationen (WHO) inom området ICF, funktionshinder och hälsa, särskilt en version för barn och ungdom (ICF-CY).

Forskning

Sedan 2006 är Rune J Simeonsson gästprofessor i Specialpedagogik vid Högskolan för Lärande och Kommunikation. Rune J Simeonsson är medlem av forskningsmiljön CHILD och bistår med sina kunskaper i klassifikationssystematisering av funktionshinder (ICF) och hälsobetingelser (ICD-11).

Sidan uppdaterad 2017-02-21

Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information kaka