student
2019-06-03

2019-06-03

Stort intresse för fältstudier utomlands: "Ta chansen och åk"

28 elever på Jönköping University fick under hösten och våren stipendium från Sida till en fältstudie (Minor Field Studies) i ett utvecklingsland.

- Jag kan verkligen rekommendera andra att göra samma sak. Det är en jättebra erfarenhet, så ta chansen och åk, säger Louise Evenholm.

Här är en bild från Linnea Gärderups fältstudie i Tanzania. Hon läser till sjuksköterska. Foto: Privat.

Här är en bild från Linnea Gärderups fältstudie i Tanzania. Hon läser till sjuksköterska.

Louise Evenholm, Linnéa Emberg och Andrea Ottosson läser tredje året av socionomprogrammet på Hälsohögskolan i Jönköping. De gjorde sin fältstudie i Chisinau i Moldavien om arbetet mot trafficking.

- Vi fick inte möta några offer eftersom det inte var etiskt försvarbart. Istället fick vi deras berättelser återberättade av hjälparbetare, säger Andrea Ottosson.

Deras resa var på åtta och en halv vecka och de har gjort 14 intervjuer med professionella hjälparbetare som jobbar mot trafficking.

- Man är inte van vid den här sortens sociala problem. Det är klart att det finns här också, men inte alls i samma utsträckning. Många är drabbade av människohandel i Moldavien, säger Louise Evenholm.

Hur har det påverkat er att åka på den här resan?

- Det är en personlig utveckling i det här så klart. Man får lära sig mycket om sig själv, om socialt arbete och om varandra också. Det är verkligen något jag rekommenderar att man gör, säger Linnéa Emberg.

C-uppsatsen måste ändå skrivas och då kan man lika väl göra det utomlands om man får möjligheten, menar Louise Evenholm.

- Det är en jättebra upplevelse, men det kräver mycket arbete och tid, intygar hon.

Tacksamma

En sak trion tar med sig från resan är tacksamheten över att de bor i ett land med ett socialt skyddsnät som i Sverige, men också hur man kan hjälpa folk i andra länder med problem som trafficking. De har fått en annan medvetenhet om problem av det slaget.

- Man har fått lära sig och se något annat än det man får genom studierna, att socialt arbete kan vara så mycket mer än det man ser vid första anblicken i det samhället vi har här, säger Linnéa Emberg.

Kraftig ökning av intresserade

Intresset bland studenterna på Jönköping University för att göra en Minor Field Studies har ökat kraftigt, från 29 ansökningar 2017 till 47 i fjol.

- Det är fantastiskt bra och alla studenter brinner för arbetet de har gjort. Deras uppsatsarbeten blir helt unika och en del studenter gör verkligen skillnad för någon annan i världen, säger Lucie Weissova, handläggare för Minor Field Studies på Jönköping University.

Hon menar att studenternas förståelse och engagemang för globala frågor ökar och nämner att många av dem fortsätter att vara engagerade också efter studierna.

"En möjlighet att sticka ut från mängden"

Det finns en lista med omkring 150 utvecklingsländer som studenterna kan åka till. De väljer i samråd med sin handledare ämne för fältstudien, som ska ha koppling till deras utbildning.

Hur studenterna samlar in uppgifter till sina Minor Field Studies skiljer sig åt. En del praktiserar sin utbildning medan andra gör intervjuer.

- Genom Minor Field Studies har studenter en möjlighet att sticka ut från mängden och få en unik merit inför nästa steg i sin vidareutbildning eller jobbsökande, säger Lucie Weissova.

Det är heller inte ovanligt att studenterna som har gjort Minor Field Studies senare anlitas av SIDA.

Här kan du söka

Nästa ansökningsomgång på Jönköping University för Minor Fields Studies börjar i augusti och stänger den 15 oktober. Fältstudierna kommer sedan att genomföras våren och hösten år 2020. Mer information om Minor Field Studies finns på Jönköping Universitys lärplattform Ping Pong.

Linnéa Emberg, Andrea Ottosson och Louise Evenholm har gjort en fältstudie om trafficking i Moldavien. Foto: Daniel Sjödahl

Linnéa Emberg, Andrea Ottosson och Louise Evenholm har gjort en fältstudie om trafficking i Moldavien. "Det är verkligen något jag rekommenderar att man gör", säger Linnéa Emberg.

Louise Felixon som studerar till ortopedingenjör, gjorde sin fältstudie i Kambodja. Foto: Privat.

Louise Felixon som studerar till ortopedingenjör, gjorde sin fältstudie i Kambodja.

Stina Hallerfelt och Natalia Olsson som utbildar sig till sjuksköterskor reste till Vietnam för sin fältstudie. Foto: Privat.

Stina Hallerfelt och Natalia Olsson som utbildar sig till sjuksköterskor reste till Vietnam för sin fältstudie.

Linnéa Emberg, Andrea Ottosson och Louise Evenholm har intervjuat professionella hjälparbetare i Chisinau i Moldavien som jobbar mot trafficking. En sak de tar med sig från resan är tacksamheten över att de bor i ett land med ett socialt skyddsnät som i Sverige. Foto: Privat.

Linnéa Emberg, Andrea Ottosson och Louise Evenholm har intervjuat professionella hjälparbetare i Chisinau i Moldavien som jobbar mot trafficking. En sak de tar med sig från resan är tacksamheten över att de bor i ett land med ett socialt skyddsnät som i Sverige.