Översikt
Som biomedicinsk analytiker har du en nyckelroll i vårdkedjan genom din förmåga att utföra, kvalitetssäkra och värdera olika biomedicinska analyser. Analyssvaren ger möjlighet att identifiera allt ifrån infektioner, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, till cancer och genetiska defekter.
Du studerar främst biomedicinsk laboratorievetenskap, både praktiskt och teoretiskt. Bland annat lär du dig olika analys- och mätmetoder inom de olika professionerna. Många av våra laborationer utförs på Länssjukhuset Ryhov, vilket ger en nära kontakt med en eventuellt kommande arbetsplats.
Biomedicinsk analytiker är ett legitimerat yrke, där legitimationen är en garanti för att du är lämplig för yrket och det ansvar det medför. Ungefär 70% av alla diagnoser grundar sig på provsvar och undersökningar som utförs av biomedicinska analytiker.
Programansvariga berättar mer om programmet i vårt digitala öppet hus.
Se det på vår Youtube kanal.
Praktik
VFU, verksamhetsförlagd utbildning, pågår i 14 v och sträcker sig över hela utbildningen. Du kan göra din VFU i kliniska verksamheter i eller utanför Jönköpings län. En del av laborationerna inom programmet är förlagda till ett nationellt unikt undervisnings- och forskningslaboratorium på Länssjukhuset Ryhov.
Verksamhetsförlagd utbildning är en viktig del av utbildningarna på Hälsohögskolan vid Jönköping University. Hälsohögskolan toppar dessutom listan över de mest uppskattade VFU-placeringarna bland biomedicinska analytikerstudenter visar en ny undersökning från Vårdförbundet.
Studera utomlands
Du har möjlighet att förlägga en del av dina studier vid ett av våra partneruniversitet i Danmark, Finland, Norge eller Island. I samband med internationellt utbyte kan vissa kurser vid Hälsohögskolan helt eller delvis ges på engelska.
Efter utbildningen
Arbetsmarknaden är mycket god och prognosen framåt lika så. Som yrkesverksam biomedicinsk analytiker har du en nyckelroll i vårdkedjan genom din förmåga att utföra, kvalitetssäkra och värdera olika biomedicinska analyser.
Du kan arbeta regionalt, inom veterinärmedicin eller kriminalteknisk laboratorium. Du är även attraktiv på arbetsmarknaden inom den privata sektorn, till exempel läkemedelsindustrin.
För vidare studier finns magister/mastersutbildning. En magisterutbildning inom biomedicinska laboratorievetenskap ger dig ökade möjligheter på arbetsmarknaden och du kan även fortsätta till forskarutbildning.
Fakta och behörighet
För att få konkurrera om platserna i högskoleprovsgruppen krävs minst 0,8 poäng.
Kurser
Obs! Preliminär kurslista.
År 1
Laboratoriemetodik, introduktionskurs 15 hp
Anatomi och fysiologi, grundkurs 7,5 hp
Biokemi med cellbiologi I 7,5 hp
Biokemi med cellbiologi II, 7,5 hp
Sjukdomslära, diagnostik och behandling, grundkurs 7,5 hp
Immunologi 7,5 hp
Vetenskaplig grundkurs 7,5 hp
År 2
Molekylärbiologi 7,5 hp
Klinisk kemi 7,5 hp
Transfusionsmedicinsk laboratoriemetodik 7,5 hp
Medicinsk Mikrobiologi 7,5 hp
Hematologi 7,5 hp
Laboratoriemetodik, grundläggande 16,5 hp
År 3
Laboratoriemetodik, fördjupad och tillämpad kurs 22,5 hp
Laboratoriemetodik, fördjupningskurs 15 hp
Vetenskaplig fortsättningskurs inom biomedicinsk laboratorievetenskap 7,5 hp
Examensarbete 15 hp
Intervjuer
Student projects
Fler utbildningar och intervjuer från Jönköping University
Jönköping - den moderna studentstaden
Jönköping är den moderna studentstaden med ett gemensamt och sammanhållet campus som ligger mitt i stan. Här finns våra fyra fackhögskolor med 12 000 studenter tillsammans med Högskolebiblioteket, träningsanläggning, caféer, restauranger och Service Center. Med en stark internationell prägel och samverkan med arbetslivet redan under studietiden ger vi dig rätta förutsättningar för din framtid.
Kontakta oss
Programansvarig
- Universitetsadjunkt Biomedicinsk laboratorievetenskap
- Hälsohögskolan