Med LastPass kan du säkert och enkelt logga in i olika webbtjänster och IT-system utan att varje gång skriva in lösenord.

LastPass är en lösenordshanterare som lagrar krypterade lösenord online på ett säkert/tillförlitligt sätt.

LastPass hjälper dig att skapa och lagra unika säkra lösenord för dina webbtjänster. Det bästa av allt är att du behöver bara komma ihåg ett lösenord. Standardversionen av LastPass kommer med ett webbgränssnitt, men innehåller även så kallade plugins för olika webbläsare och appar för många smartphones.

Det finns både en kostnadsfri och kommersiell version. Skillnaden är främst hur många olika enhetstyper (mobila enheter eller datorer) som du kan använda LastPass på. I gratisversionen kan en av enhetstyperna användas. Exempelvis på din ordinarie arbetsdator. LastPass finns både för Windows, OSX, Linux, Iphone och Android.
Du kan ladda ner LastPass här: http://lastpass.com

Rekommendationer vid användning av LastPass

  • Om möjligt använd funktionen multifaktorautentisering (MFA)
  • Använd ett unikt och bra masterlösenord
  • Uppdatera dina lösenord på de platser där du har konton, genom att använda den inbyggda lösenordgeneratorn och spara dem i LastPass
  • Använd LastPass varje gång du skapar nya konton.
  • Använd LastPass både till privata och jobbrelaterade tjänster.

JU har ingen licens för LastPass utan hänvisar till gratisversionen. IT-service kan inte heller hjälpa till med support eller borttappat lösenord till LastPass.