student

Sex och relationer

Ett hjärta av fyrverkerier

Bild: Unsplash

Sexualitet, lust och närhet är centrala delar i de flesta människors liv. För en god sexuell hälsa är det viktigt med möjligheten att ha njutbara och säkra sexuella upplevelser, som är fria från diskriminering, tvång och våld.

Det kräver en positiv och respektfull inställning till sexualiteten och till sexuella förhållanden. Sex och kärlek kan hänga ihop, men behöver inte göra det. Man kan ha sex utan att vara kär och man kan vara kär utan att ha sex med den man är kär i. Det viktigaste är att det känns bra och rätt för en själv. Sex ska vara frivilligt och ingen har rätt att ha sex med dig om du inte vill.

Den sexuella hälsan påverkas av olika omständigheter i livet så som exempelvis erfarenheter, relationer, stress, nedstämdhet, sexuellt risktagande och sjukdomar.

Frågor eller problem kring sexuell hälsa kan bland annat handla om:

  • Nedsatt lust
  • Relationer
  • Samlagssmärta
  • Intimitetsproblem
  • Oro/funderingar kring könsidentitet eller sexuell läggning
  • Sexuellt överförbara infektioner
  • Risktagande/riskbeteende vid sexuella kontakter
  • Erektionsproblem
  • Sex mot ersättning
  • Kränkning, trakasserier eller sexuellt våld

Önskar du få information, råd, stöd eller testa dig för sexuellt överförbara infektioner?

– Vi på Studenthälsan finns där för dig!

Vi erbjuder:

  • Samtal i frågor om sex och relationer.
  • Gratis testning för Klamydia, Gonorré. Välkommen på drop in till sjuksköterskan, eller boka en tid.
  • Gratis snabbtest för HIV, 2 gånger/termin. Aktuell info under Medicinska tester
  • Gratis kondomer
  • Vi hjälper dig vidare till rätt instans om du inte vet vart du ska vända dig.

Studenthälsan har tystnadsplikt och alla våra tjänster är gratis för studenter.

Sexuellt överförbara infektioner (STI)

Sexuellt överförbara infektioner kan smitta via oskyddat sex och kan överföras via könsorganen, svalget och ändtarmen. De vanligaste infektionerna i Sverige som smittar via sex är klamydia, gonorré och herpes. En del STI kan överföras om man gnider könen mot varandra eller har munsex, att använda kondom skyddar mot STI.

En del STI kan ge symtom som till exempel sveda när du kissar eller annorlunda flytningar, men det är också vanligt att man kan vara bärare av en sexuellt överförbar infektion utan att man har några symtom alls. Om du är sexuellt aktiv är det bra att du testar dig regelbundet och alltid efter oskyddat sex.

Preventivmedel och rådgivning vid graviditet

Om du behöver preventivmedelsrådgivning eller råd kring graviditet kan du kontakta Jönköpings kvinnohälsovård som har flera mottagningar i Region Jönköpings län. Telefonnummer: 010-242 19 00.

Om du är under 23 år kan du i stället vända dig till en ungdomsmottagning. Telefonnummer: 010-242 98 80.

Kärlek och relationer är inte alltid lätt. Inte ens de kärleksfullaste av relationer är alltid konfliktfria.

Men var går gränsen mellan en dålig relation och våld?

Det finns vissa självklara gränser, tex att bli slagen eller att sex med någon emot sin vilja. Men våld kan vara mycket mer än det! Att bli kallad fula saker, upprepade gånger, kan också vara våld.

 

Det finns olika sorters våld.

  • fysiskt våld - ta hårt i dig, klämma, nypa, riva, knuffa, trampa, slå, sparka, dra i håret eller kläder, kasta något på dig, ta stryptag, ta tag om ditt ansikte och tvinga dig att möta blicken m m
  • psykiskt våld - ord och aggressivt beteende för att pressa dig och begränsa ditt liv, t ex hot, kontroll över vad du gör, vilka du umgås med, vad du har på dig, kränkande kommentarer och manipulation
  • sexuellt våld - kan vara allt ifrån tafsningar till våldtäkt, alla sexuella handlingar som pressar dig att göra något emot din vilja, göra något sexuellt emot dig när du är full/drogpåverkad/sover, ta intima bilder på dig om du inte är helt med på det, pressa dig att titta på porr, ställa upp på sex för att slippa aggressivitet och hot, tjatsex
  • digitalt våld - smygläsa dina meddelanden eller mail, kräva att få ditt lösenord, bestämma vem du får vara vän med, sprida rykten om dig digitalt, lägga ut bilder etc.

Det kan vara svårt att upptäcka våldet då det ofta kommer smygande. Personen kan växla mellan att vara snäll och omtänksam och i nästa stund kritisk och hotfull. I början av en relation kan man också uppfatta en del tecken, som kan vara förknippade med våld, som ett uttryck för stark kärlek.

 

Varningstecken

  • hen messar dig överdrivet mycket och får dig att känna att du måste svara snabbt
  • hen blir lätt svartsjuk, vilket i början av en relation kan upplevas som ett tecken på kärlek
  • har åsikter om hur du klär dig, sminkar dig, pratar eller rör dig
  • pratar illa om dina vänner och din familj och vill att ni tillbringar all tid bara ni, vilket är ett sätt att isolera dig ifrån andra
  • får dig att känna dig ledsen, rädd, skamsen, förnedrad, fel, arg, irriterad, chockad
  • kräver att du ska göra saker du inte vill för att bevisa din kärlek, t ex dela med dig av lösenord och ställa upp på olika typer av sex som du inte känner dig bekväm med
  • växlar snabbt mellan att vara aggressiv/kall och kärleksfull/omtänksam
  • kallar dig för barnslig och omogen om du inte vill gå med på något eller påpekar att du tycker att hen har fel.

De som använder våld brukar vara bra på att dölja det och istället visa upp en charmerande sida tillsammans med andra. Detta kan leda till att den som är utsatt för våld börjar tvivla på sina egna upplevelser och ibland även känna skuld för det som hände.

En god relation kännetecknas av en ömsesidig respekt för varandra, där ingen tvingas till saker som är oönskade.

Våld är aldrig ett uttryck för kärlek!

Och kom ihåg att det är aldrig någon annan än den person som utövar våldet som bär ansvar för det!!

Om du lever i en relation där du inte mår bra, tveka inte att be om hjälp för att bryta den!

Välkommen att kontakta Studenthälsan om du behöver prata om relationer.

 

Våld och hedersförtryck

Hederskultur härstammar från traditioner och sedvänjor och innebär att det finns förväntningar och krav från exempelvis släkt eller familjemedlemmar som innebär att dessa intressen sätts framför individens egna. Hedersrelaterat våld och förtryck innebär också att andra bestämmer över din kropp, din sexualitet eller ditt liv. För personer som lever under hedersförtryck finns det ofta regler och begränsningar i vardagen.

Att utsättas för våld av sin egen familj är svårt. Ofta känner man sig sviken samtidigt som man vill skydda sin familj.

Du som har blivit utsatt för våld och du som är orolig för någon i din närhet som du tror lever med våld, hot eller kontroll från närstående kan få hjälp av mottagningen för våldsutsatta.

 

Mottagningen når du via Kontaktcenter på telefon: 036-10 50 00.

 

Under kvällar och helger kan du ringa till Kvinnofridslinjen. Den är kostnadsfri och har öppet dygnet runt. Telefonnummer: 020 - 50 50 50.

 

Du kan också kontakta Kvinno- och tjejjouren i Jönköping. Kvinno- och tjejjouren har jourtelefon mån-fre kl. 8.30–22.00 samt helger kl.10.00–22.00. Telefonnummer: 036-16 36 82.

Mer information på deras webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.