student

Sömn

Sömnen är livsviktig. Både kropp och hjärna behöver sömn för att återhämta sig. Kroppen behöver vila från dagens aktiviteter och det är faktiskt så att flera av dina funktioner i kroppen behöver sömn för att kunna fungera. Hjärnan måste bearbeta alla intryck den har fått under dagen.

När du sover går du igenom olika cykler. Först kommer insomningsstadiet som följs av lätt sömn. Därefter går du över i den djupa sömnen för att avslutningsvis hamna i drömsömnen. När kroppen har gått igenom de olika stadierna börjar den om från början igen.

Vad påverkar sömnen?

Det finns två framstående faktorer, enligt tvåprocessmodellen, som påverkar din benägenhet att somna. Den ena är vilken tid på dygnet du försöker sova och den andra är hur lång tid du har varit vaken. I kroppen finns ett sömnhormon som reglerar om du känner dig trött eller pigg. Hormonet påverkas av ljus, har du dagsljus omkring dig blir du mindre trött än om du omges av mörker. Sömnhormonet fungerar som bäst om du utsätter dig för kontraster av ljus och mörker. För att kropp och hjärna ska må bra behöver du vanligtvis en sömn på mellan sex till nio timmar per dygn.

Saker som stör sömnen

Stress
Stress påverkar dig även fysiskt och det blir svårare att komma in i den djupare sömnen. Stressen stör dig även under sömnen då du tar med dig dina tankar från dagen.

Alkohol
Alkohol gör att du till en början sover djupt, men efter några timmar blir sömnen ytlig och orolig. När sedan alkoholen går ur kroppen störs sömnen ytterligare.

Koffein
Att dricka Coca-Cola, kaffe eller te strax före läggdags gör det svårare att somna. Det är också troligt att man måste gå på toa under natten då koffein är vätskedrivande.

Oro
Att grubbla över dagens händelser eller oroa sig för uppgifter den kommande dagen skapar sömnbesvär. Avslappningsövningar och promenader är exempel på lösningar.

Inaktivitet
När kroppen inte får fysisk aktivitet blir musklerna spända och stela. Det leder till att du får svårare att somna då kroppen inte riktigt kan koppla av.

Tips för att sova bättre

Sömnproblem ska tas på allvar. Blir problemen för stora ska man givetvis kontakta en läkare, men i vissa fall kan man försöka att komma tillrätta med dem på egen hand. Nedan följer några tips på hur du kan bli bättre på att sova.

Dygnsrytm
Försök att anpassa ditt liv efter en bra dygnsrytm. Exempelvis är det bra att väckarklockan ringer vid någorlunda samma tidpunkt varje morgon. Tänk på att ljuset påverkar sömnhormonet i kroppen och utnyttja det genom att försöka vara i dagsljus en stund varje dag samt att undvika ljus på natten till exempel om du behöver gå på toa.

Sömnbehov
Utnyttja kroppens inbyggda sömnbehov. Att motionera regelbundet hjälper till. Tänk också på att inte ta för långa tupplurer eller att stanna i sängen för länge när du har haft din vanliga sömn.

Mat
Undvik middag strax före du ska sova. Om du äter mat för nära inpå kommer magen att arbeta med matsmältningen nattetid.

Svalt
Försök att hålla sovrummet svalt på natten. Du sover bättre i sval temperatur.

Varva ner
Innan du ska lägga dig på kvällen, försök att varva ner så att både kropp och hjärna kommer i rätt stämning för att sova.

Vill du veta mer?

Bli fri från dina sömnproblem med kognitiv beteendeterapi, Pettersson, R. & Ström, L. (2007),  Stockholm: Albert Bonniers förlag