student
Sidan uppdaterad 2016-10-25

Rodd

Jönköping University Rowing Association (JURA) samarbetar med Jönköpings Roddsällskap (JRS) och teamet har skördat flera framgångar vid nationella och internationella tävlingar. 

Gruppbild på roddlag med texten "Svenska studentmästare" på ryggen
 

Genom JRS kan du som student få möjlighet att utveckla din rodd och få professionell coaching av erfarna roddare. I JURA kan man ägna sig åt rodd i motionssyfte, för tävling eller både och. I dagsläget tränar ett 40-tal av högskolans svenska och internationella studenter rodd regelbundet.

I den svenska universitetsrodden använder man oftast gigar, som är bredare och lite större roddbåtar, vilket gör att även nybörjare kan vara med och tävla.

I Munksjön, där JURA för det mesta tränar under utomhussäsongen, är det ofta full aktivitet. Vi delar sjö med några av Sveriges största talanger inom rodd. U23:s VM-medaljörer och nybörjare tränar sida vid sida vilket ger en unik möjlighet att lära sig mer om sporten. Under vintersäsongen arrangeras inomhusträningar på roddmaskiner, antingen i team eller om man vill träna själv.

Studentrodd är något som växer sig starkare i Sverige för varje år och JURA är drivande för att utveckla tävlingarna mellan de olika lärosätena. Ett av JURA:s långsiktiga mål är att tävla mot universitet så som Oxford, Cambridge och Harvard.

För mer information, se:

Martin Johansson, Tekniska Högskolan, deltar i student-EM i rodd i Coimbra, Portugal, i juli 2018.

Exempel på framgångar för JU-studenter:

I maj 2018 vann JU:s herrlag guld och mixlaget vann brons på student-SM i innebandy.

Gruppbild på högskolans roddlag, både kvinnor och män blandat
Roddlag på Munksjön