Forskarskola ska främja digitaliseringen inom hälso- och sjukvården
Jönköping University (JU) tar steget ut i ett nytt kunskapssamarbete för hälsoinnovation och söker nu företag som vill låta en anställd delta i forskarskola och bli doktor.
Personen blir då samtidigt del av ett nätverk som tillsammans utvecklar innovation och ny kunskap kring samhällsutmaningar, vilket gynnar utveckling av företag och inte minst samhället i stort.
– Digitala verktyg har länge funnits inom hälso- och sjukvården. De hjälpmedel vi använder för att mäta blodsocker, blodtryck eller viktnedgång är alla exempel på detta och behoven för nya smarta lösningar ökar hela tiden. För att vara med och driva utvecklingen framåt behövs nya innovationer tas fram. Det kan exempelvis handla om helt nya hälsoinnovationer såsom utveckling av appar, nya produkter och tjänster eller digitalisering av befintliga produkter, säger Sofie Fristedt, ansvarig för projektet på Hälsohögskolan vid JU.
Lärosäten, regioner och näringsliv deltar
Det nya kunskapssamarbetet består av sju lärosäten samt regioner och näringsliv. Även Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen har stöttat projektet med 25 miljoner kronor. Tillsammans ska parterna skapa en kreativ miljö där utbildning och produkt- och tjänsteutveckling går hand i hand.
– Mycket kan samverkas kring utan att det blir en utsatt konkurrenssituation mellan olika företag. I nätverk kan vi utbyta idéer och kunskaper samt lära av befintlig forskning och samtidigt driva både forskningsområdet och innovationslösningar framåt, säger Sofi Fristedt.
Forskarskolan kommer att bidra med nya innovationer, och inte minst förse företag och organisationer med spetskompetens kopplat till digital innovation inom hälso- och sjukvården.
– Den täta kopplingen mellan företag och forskning bäddar för kunskapsbaserade innovationer som snabbt kan omsättas i praktiken. Det blir en win-win både för företagen, lärosätena, men inte minst de framtida användarna, säger Sofi Fristedt.
Bakgrundsfakta:
De lärosäten som ingår är Högskolan i Halmstad (koordinerar projektet), Jönköping University, Blekinge tekniska högskola, Mittuniversitetet, Mälardalens högskola, Högskolan i Skövde och Högskolan Väst.
Även näringsliv, regioner och kommuner runt om i Sverige är delaktiga. Projektet startar i slutet av mars 2022 och den första omgången doktorander antas till hösten.
Kontakt
- Avdelningschef
- Hälsohögskolan
- sofi.fristedt@ju.se
- +46 36-10 1269