Nå dina mål inom både sport och studier vid Jönköping University! Samtidigt som du studerar på Jönköping University kan du delta i mängder av olika idrottsaktiviteter - från nybörjare till proffs.

Lagarbete under de Europeiska mästerskapen i studentrodd, EUC Rowing, som arrangerades av Jönköping University och Destination Jönköping 2019.

Du som utövar en idrott kan kombinera detta med högre studier, oavsett om du utövar en idrott på elitnivå, breddnivå eller genom vår specifika satsning inom rodd.

På Jönköping University har du möjlighet att anpassa dina studier för att kombinera dem med elitidrott. Vi ger studenterna möjligheten till en ökad flexibilitet vad det gäller föreläsningar, studietakt och tentamina.

Vi kan ge landslagsidrottare (av Specialidrottsförbundens definierade, potentiella och aktuella) möjligheten att kombinera en elitsatsning med högre studier.

Vi erbjuder kvalificerad studievägledning som underlättar möjligheterna till kombinationen av elitidrott och utbildning samt visar förståelse för en elitidrottares vardag.

Utövar du en breddidrott, det vill säga en idrott vid sidan av dina studier, kan du engagera dig i en av de många sportföreningar inom Jönköping University Sport Association (JUSA) vid Jönköpings Studentkår. Förutom Studentkårens egna sportföreningar, så samarbetar högskolan specifikt med ett antal klubbar och föreningar på olika nivåer. JUSA erbjuder bland annat badminton, basket, futsal, handboll, hockey, innebandy, volleyboll, löpning, simning och tennis.


Sportföreningar inom Jönköpings Studentkår


Klubbar och föreningar som JU samarbetar med

Jönköping University är certifierat som Elitidrottsvänligt lärosäte (EVL) och arbete sker tillsammans med Riksidrottsförbundet och Specialidrottsförbunden.

 

Ansökan till Elitidrottsvänligt lärosäte

För dig som student finns ett särskilt framtaget ansökningsformulär. Det fylls i och skickas in till aktuellt Specialidrottsförbund (SF). När du fått tillbaka ett påskrivet intyg från Specialidrottsförbundet tar du med detta till det aktuella lärosätet.

Svenska Spels och Riksidrottsförbundets elitidrottsstipendium

Du har möjlighet att via ett stipendium på 50 000 kronor skapa bättre förutsättningar att kombinera elitidrott och utbildning på den postgymnasiala nivån.

Dags att söka Elitidrottsstipendiet 2020-2021

RF:s och Svenska Spels Elitidrottsstipendium ska möjliggöra för den aktiva att kunna kombinera elitidrott och studier efter gymnasiet. Stipendiet är på 50 000 kronor per stipendiat och delas ut en gång per termin (25 000 kronor per termin) till 75 aktiva. Ansökan är öppen till och med den 2 maj 2020. Nytt för i år är att vi har tagit bort inkomsttaket.

Information hittar du här: https://www.rf.se/bidragochstod/Bidrag/stipendierochutmarkelser/Elitidrottsstipendium/

Frågor om stipendiet besvaras av kina.westervall@rfsisu.se

Inom Jönköping University Rowing Association (JURA) kan du ägna dig åt rodd i motionssyfte, för tävling eller både och.

 

JURA samarbetar med Jönköpings Roddsällskap (JRS) och ger dig som student möjlighet att utveckla din rodd och få professionell coaching av erfarna roddare.

I dagsläget tränar ett 40-tal av högskolans svenska och internationella studenter rodd regelbundet.

 

Studentrodd är något som växer sig starkare i Sverige för varje år och JURA är drivande för att utveckla tävlingarna mellan de olika lärosätena. Ett av JURA:s långsiktiga mål är att tävla mot universitet så som Oxford, Cambridge och Harvard.

 

Både för nybörjare och VM-medaljörer

I den svenska universitetsrodden använder man oftast gigar, som är bredare och lite större roddbåtar, vilket gör att även nybörjare kan vara med och tävla.

 

I Munksjön, där JURA för det mesta tränar under utomhussäsongen, är det ofta full aktivitet. Vi delar sjö med några av Sveriges största talanger inom rodd. U23:s VM-medaljörer och nybörjare tränar sida vid sida vilket ger en unik möjlighet att lära sig mer om sporten.

 

Under vintersäsongen arrangeras inomhusträningar på roddmaskiner, antingen i team eller om du vill träna själv.

JUSTICE är Studentkårens e-sportförening vars mål är att sätta Jönköping University på e-sportkartan genom att ta fram duktiga spelare och utveckla dem genom träningar och tävlingar. Världens största digitala festival DreamHack anordnas dessutom i Jönköping.

Detta val passar dig som vill tävla inom e-sport.

Välkommen till Campus Arena - Jönköping Universitys egen friskvårdsanläggning.

Den stora sporthallen används på dagarna till idrottsundervisning, större föreläsningar och evenemang. På kvällarna anordnar Studentkårens idrottsförening JSIF sportaktiviteter för sina medlemmar.

I Campus Arena finns ett gym med högskolans studenter och personal som främsta målgrupp. Gymmet drivs av Nordic Wellness som är en av Sveriges största friskvårdskedjor. De erbjuder träning i en fräsch miljö med utsikt över Munksjön och det senaste utbudet inom gruppträning, gym och funktionell träning.

Kombinera studier och idrott

Pontus elitsatsar på bandy och läser till grundlärare.

Elin tävlar i mountainbike och läser till ortopedingenjör.