Högtidligt och festligt på Akademisk högtid

Lördagen den 4 maj hölls Jönköping Universitys (JU) Akademiska högtid med professorsinstallation och doktorspromotion på Kulturhuset Spira. I år var det även installation av JU:s nya rektor Måns Svensson.

Det var en ståtlig och ceremoniell tillställning med närmare 500 gäster, vackra högtidsdräkter, tal och körsång. Under högtiden installerades ny rektor samt elva nya professorer. Två hedersdoktorer och 32 nya doktorer vid Jönköping University förärades sin doktorshatt, sin doktorsring och sitt diplom.

Under den ceremoniella delen av högtiden framförde den akademiska kören Jönköping University Vocal Ensemble, JUVE, under ledning av director musices Dan Boberg, ett flertal både klassiska och nyare verk.

Priser och festligheter

Under högtiden delades även priser ut. Årets Pedagogiska pris tilldelades Björn Erfors, adjunkt vid Hälsohögskolan. Stipendiet till Per Risbergs minne delades ut till Linda Bergqvist, samverkanschef på Tekniska högskolan. Monica Dahlbom, kammarrättspresident i Kammarrätten i Jönköping och tidigare ordförande för stiftelsestyrelen vid JU, mottog årets förtjänsttecken.

När den ceremoniella delen av högtiden avslutats minglade gästerna i Spiras foajé innan det var dags för bankett för drygt 300 gäster på Science Park Towers. Här intogs en fyrarättersmiddag och gästerna underhölls bland annat av Habo Big Band, för kvällen omdöpta till JU Galactic Orchestra, och Eric Gadd. Bankettdeltagarna bjöds även på en och annan överraskning med rymdtema, då fjärde maj är Internationella Star Wars-dagen.

"Klar nobelstämning"

Under ceremonin installerades författaren och frilansjournalisten Mian Lodalen och Associate Clinical Professor José Lobo som hedersdoktorer.

En av Lodalens gäster var Jessika Gedin. Hon är bland annat programledare för litteraturprogrammet Babel i SVT samt medverkar i programmet Spanarna i P1. Sedan många år är hon också en av programledare för Nobelfesten på SVT. Hör henne jämföra Akademisk högtid med Nobelfesten och Mian berätta om kvällen.

2024-05-08