JTH-studenter på industriresa

En grupp JTH-studenter står och kollar på en gaffeltruck

JTH-studenter på besök hos Zinkteknik

Industriresan anordnas varje år i samarbete med Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University, Campus Värnamo och Business Gnosjöregionen där studenter får besöka ett antal företag i Gnosjöregionen under två dagar.

- Det känns jätteroligt att få komma i väg på en resa som denna och att få lite miljöombyte. Det är även roligt att få komma hit och se dessa stora företag, säger Alma Jonsson, som läser till civilingenjör på JTH.

Industriresan ingår i flera kurser för studenter som läser utbildningen Civilingenjör: Industriell produktframtagning. Syftet med resan är att företagen och Gnosjöregionen ska få visa upp sina verksamheter för studenter som i framtiden kanske kan vara deras medarbetare eller kunder. Det är också en möjlighet för studenterna att få en insikt i hur det kan se ut på olika industrier i verkligheten där kursteori kan kopplas till industriell verklighet. Stefan Brolin, projektledare för industriresan, är nöjd med resan och engagemanget från företagen.

- Det är alltid kul att få vara med och visa upp de fina företag som finns i Gnosjöregionen för studenterna. Sen är det roligt att företagen ställer upp på det viset de gör, både i engagemang och som sponsorer, säger Stefan Brolin.

I år gick resan till Trioworld i Smålandsstenar, Hylténs Industrimuseum i Gnosjö, Delex i Forsheda, Liljas Plast i Hillerstorp och Zinkteknik i Bredaryd. ZinkTeknik har även tidigare år varit ett stående besök för industriresan. Jens Svensson, VD och försäljningschef på Zinkteknik, hoppas på att detta tillfälle ska gynna både studenterna och deras egen verksamhet.

- Vi hoppas på lång sikt att detta besök gynnar studenterna genom att vi är med och utbildar framtidens produktutvecklare att kunna vår typ av produktionsteknik. Sen kan det ju också leda till att dessa studenter förhoppningsvis i framtiden söker sig till ZinkTeknik för att jobba här inom de områden som de läser till, säger Jens Svensson.

Goda intryck från studenterna

Civilingenjörsstudenterna Alma Jonsson och Linnéa Rosensköld deltog i årets upplaga av industriresan och fick mycket goda intryck från företagen. De såg resan som ett lärandetillfälle där de kunde få se hur man kan sätta teori i praktik.

- Det känns verkligen jättekul att få komma ut och se industrierna i verkligheten och se hur man faktiskt kan tillämpa det vi lär oss i skolan i praktiken, säger Linnéa Rosensköld.

”Det finns en väldig vinning för oss som företag att träffa studenterna”

Hillevi Moberg, HR-chef på Trioworld i Smålandsstenar, tycker att det är väldigt roligt att få besök av JTH-studenterna och som företag ser de även stora fördelar med att få träffa dem.

- Självklart finns det en jättevinning för oss som bolag att få höra vad studenterna funderar på, vad de har för frågor, åsikter och ger sin input så att vi kan lära oss något här och nu. Men också att få möjligheten att ha kontakt med de som förhoppningsvis kan bli framtidens medarbetare, säger Hillevi Moberg.

Hillevi Moberg står och introducerar TrioWorld för studenterna som är på besök
2024-05-13