Stort intresse för kurs om amerikansk politik

I augusti startade en helt ny kurs på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) vid Jönköping University (JU), som heter Amerikansk politik – ras, klass, religion. Intresset har varit väldigt stort och det är nöjda studenter som nu avslutar kursen.

Amerikanska flaggan på ett hus

Foto: Patrick Tomasso på StockSnap

Det är Aron Engberg, universitetslektor i religionsvetenskap och Tobias Samuelsson, professor i samhällsvetenskap som initierade kursen och som är kursansvariga. Kursen (7,5 hp) har varit helt på distans med ett flexibelt upplägg, allt för att den ska vara tillgänglig för så många som möjligt.

– Eftersom det var första gången vi erbjöd kursen så visste vi inte alls hur stort intresset skulle bli. Att det sedan var över 400 totalt som sökte är ju otroligt glädjande och visar att intresset för att gå mer på djupet och lära sig mer om ämnet är stort, säger Aron Engberg.

Ester Carlberg

Ester Carlberg

60 studenter, med en stor spridning vad gäller ålder, geografi, utbildningsnivå och bakgrund antogs. En av dem är 19-åriga Ester Carlberg som bor i Vadstena. Hon gillar att ha många järn i elden och när hon fick syn på kursen sökte hon direkt.

– Jag har alltid varit intresserad av politik och vill förstå min omgivning. USA för mig och många andra är som ett stort kluster av ”brott” mot mänskliga rättigheter och förtryck. För mig är USA ett U-land som klätt ut sig till ett I-land. Jag vill verkligen förstå hur ett sådant land kan funka, både etiskt försvarbart och praktiskt. Jag tänkte att det lät spännande med den här kursen, säger Ester.

Magnus Åkerlind är 49 år, bor i Sollentuna och har de senaste 25 åren jobbat som IT-konsult, IT-chef och CIO på olika internationella bolag. Nu har han dock avslutat sin senaste tjänst för att fokusera på sin familj och sig själv ett tag. Han letade efter intressanta distanskurser och fick upp ögonen för denna.

– Då min fru är från USA, och jag själv bott där några år, har jag ett nära förhållande till landet. Jag har också ett stort politiskt intresse. Därför kände jag att kursen passade mig väl inför det stundande presidentvalet, säger han.

Det räckte med grundbehörighet för att söka kursen vilket har inneburit att förkunskaperna bland studenterna har varierat väldigt mycket.

– Det är förstås alltid en utmaning när man ger sådana här kurser. För dem som har velat ha ännu mer kunskap och fördjupning har vi under kursens gång erbjudit förslag på litteratur, poddar och andra källor, säger Aron.

”Bra analyser och wow-faktor”

Kursen är planerad att hållas varannan höst, detta för att den ska kunna följa den amerikanska valcykeln (presidentval respektive mellanårsvalen) så nära som möjligt, vara aktuell och för att valprocessen ska kunna användas i undervisningen.

Kursen är utformad för att ge en bättre förståelse av amerikansk politik, så att studenterna kan följa valet med mer kunskap. De lär sig förstå viktiga händelser och den historiska samt nutida kontext där valet äger rum.

Magnus Åkerlind

Magnus Åkerlind.

– I stort är kursen som jag förväntade mig. Kanske inledningsvis ett något större fokus på det pågående presidentvalet än jag trott. Mycket bra kurslitteratur och undervisning för att förstå konstitutionens syfte och vilka utmaningar denna ställts inför, under de 250 år som gått. Enormt intressanta föreläsningar från svenska och amerikanska lärare kring de nuvarande presidentkandidaternas bakgrund och vad som bidrar till det debattklimat som uppstått. Jag tycker omfattningen och förväntningarna på kursen legat på en mycket bra nivå, säger Magnus Åkerlind.

Även Ester tycker att kursen har varit givande.

– Jag vet inte riktigt vad jag förväntade mig egentligen, men jag är så nöjd! Kursledarna är superduktiga och kan så mycket. Det märks att de vill att vi ska lära oss och förstå. Ställer man en fråga får man en essä med bra analyser och wow-faktor. Det känns så himla roligt att kunna se vad som har hänt och som händer just nu och knyta ihop allt, säger Ester.

Aron Engberg tycker att kursen har fungerat över förväntan.

– Vi är mycket nöjda med kursens utfall och jag tror, och hoppas, att vi har gett kursdeltagarna nyttig kunskap för att förstå den amerikanska politiken. Framför allt har det varit väldigt roligt att få ha en kurs med så många, intresserade och engagerade studenter, och också att för egen del få fördjupa sig i något så spännande, och så märkligt, som det amerikanska valet.

Kursens innehåll:

  • Det amerikanska politiska systemet i historia och nutid
  • Religionens roll i amerikansk politik, och den kristna högerns framväxt och inflytande
  • Identitetspolitiska diskurser i det nordamerikanska politiska landskapet
  • Klass och rasfrågans betydelse i amerikansk politik
  • Amerikas plats och roll i världen
  • Orientering i valets centrala frågor, och utmärkande debatter
  • Universitetslektor i religionsvetenskap
  • Högskolan för lärande och kommunikation
2024-10-28