Utan stödhjul på outforskat område

När Linus Selin flyttade från Norrköping till Jönköping saknades en sak i flyttlasset – erfarenhet av IT. Efter ett år på IT-infrastruktur och nätverksdesign är läget annorlunda.
– En del studenter hade ett stort försprång när vi startade, men nu är alla på ungefär samma nivå.

Linus, student

På E4:an tar det knappt två timmar att ta sig från Norrköping till Jönköping. Men för Linus Selin var utbildningen på Jönköping University ett vägval som kändes betydligt mer utmanande än så.
– Min mor är IT-konsult, men jag läste ingen IT-inriktning på gymnasiet och har aldrig jobbat med det. Egentligen visste jag inte riktigt vad jag ville göra i livet när jag sökte lite olika program.


När Linus trots allt kom in på sitt förstahandsval, IT-infrastruktur och nätverksdesign, tog han beslutet att utmana sig själv.
– Utan förkunskaper i ryggsäcken kändes det som en stor utmaning. Under andra året var jag fadder på insparken och många studenter som jag pratade med kände sig osäkra just för att de saknade erfarenhet. Den känslan kan jag verkligen relatera till, men det här programmet kan alla klara av och man utvecklas fort.

Efter det första året kom nästa utmaning med ett sommarjobb på Telias företagskundtjänst. Nervositeten över att inte kunna omsätta ett års studier i arbetslivet släppte snabbt.
– Jag kommer att få ha stödhjul hela sommaren var min första tanke. Så blev det inte. De hade förståelse för att man var ny och efter bara ett par veckor var jag rätt självsäker. Det var en positiv överraskning.

Framtiden har Linus inte stakat ut helt ännu, men det tar han med ro.
– Det bästa med programmet är att utbudet som vi kan arbeta med är så stort. Vi får ett grundläggande paket och sen kan vi utveckla det i arbetslivet. Den möjligheten, att inte vara låst till en titel, är jag väldigt nöjd med.

Linus Selin, student, IT-infrastruktur och nätverksdesignprogrammet, Tekniska Högskolan. 

Sidan uppdaterad