Elin Sjöqvist Corbeil, Ljusdesign

Elin Sjöqvist Corbeil som läser ljusdesign på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University var hösten 2022 utbytesstudent på University of South Eastern Norway på Campus Kongsberg utanför Oslo.

- Tiden i Norge har gjort att jag verkligen har växt in i min framtida roll som ljusdesigner - och naturen var helt otrolig, säger Elin Sjöqvist.

Elin Sjöqvist Corbeil (till vänster) och Ida Knutsson läser ljusdesignprogrammet på Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

Elin Sjöqvist Corbeil (till vänster) och Ida Knutsson, som läser ljusdesignprogrammet på Tekniska Högskolan vid Jönköping University var hösten 2022 utbytesstudenter på University of South Eastern Norway på Campus Kongsberg utanför Oslo.

Elin Sjöqvist Corbeil läser tredje året av ljusdesignprogrammet på JTH. Hon är nöjd med utbildningen och gillar särskilt mixen av teoretisk och praktisk undervisning.

- Jag har inte bestämt mig för vilket område jag vill jobba inom, men är intresserad av utomhusbelysning i alla dess former. Ljusdesignprogrammet ger mig en bred grund och goda förutsättningar till att hitta ett jobb som jag tror att jag kommer att trivas med, säger Elin Sjöqvist Corbeil.

Fyra kurser

Hon läste fyra ljusdesignkurser på University of South Eastern Norway, vilka bland annat innefattade att bygga armaturer, studera urban ljusdesign samt analysera dagsljus och artificiell belysning inomhus. Elin tycker det mesta var sig likt jämfört med hur det är att studera i Sverige, men en stor skillnad var lektionsplaneringen. På University of South Eastern Norway hade hon en kurs per dag i stället för flera kurser, som hon har på JTH. Norskan var inget problem för henne och dessutom var det enkelt att göra sig förstådd på svenska.

Saknade ljuslabben på JTH

Elin känner att hon kommer ha stor nytta av erfarenheterna som tiden i Norge har gett henne, av att komma till en ny plats, träffa nya människor och själv planera sin tid som utbytesstudent.

- Det bästa i Norge, utanför skolan, var naturen som var helt fantastisk. Det var en starkt bidragande orsak till att jag trivdes så bra som jag gjorde. Det jag saknade mest på skolan var att vi inte hade tillgång till något ljuslabb, vilket vi har på JTH. De är otroligt bra och det är en stor förmån för oss som läser ljusdesign på JTH att vi får använda dem.

Sidan uppdaterad