Sanna Ödmark ”Idag arbetar jag med influencer marketing"

Jag valde JU för den internationella och entreprenöriella andan samt möjligheten att få göra en utbytestermin utomlands. En bekant som pluggade på JU tipsade mig om International Management programmet så jag sökte och kom in. Efter mina tre år på programmet fortsatte jag med masterprogrammet International Marketing. Åren på JIBS gav mig en fantastisk grund att stå på och idag arbetar jag med influencer marketing. Jag driver också en av Nordens största marknadsföringspoddar.

Sanna Ödmark, alumni International Marketing

Sanna Ödmark, arbetar idag som marknadschef och driver också en av Nordens största marknadsföringspoddar

Jag kan varmt rekommendera både kandiat- och masterprogrammet. Dels för den höga kvalitén på utbildningarna, dels för möjligheten att få göra en eller två terminer utomlands (jag gjorde min utbytestermin jag på California State University, Fresno). Dessutom får du en fantastisk möjlighet att bygga nätverk för framtiden tack vare det täta samarbetet med näringslivet. Det är verkligen värdefullt att inte bara läsa sig till saker utan även att få möjligheten att applicera kunskapen på riktiga företag med riktiga utmaningar och problem att lösa – det lär man sig mycket av!

Det jag uppskattade mest med JIBS, förutom kontakten med näringslivet, var den öppna kulturen och den internationella prägeln på programmen och på campuslivet. Det är ju också ett stort plus att det bedrivs forskning i världsklass på JIBS. Det märks verkligen på nivån på kurserna.

Studierna och den praktiska träningen är en viktig del av utbildningen, men vid sidan av det finns det många andra möjligheter att utvecklas och pröva vingarna. Ta chansen att delta i några av alla evenemang och utmaningar som finns, det är både roligt och utvecklande. Tillsammans med tre andra studenter fick jag till exempel möjligheten att åka och tävla för JIBS i UVM Family Enterprise Case Competition i Vermont under ledning av Mattias Nordqvist, professor i nationalekonomi – en tävling som vi också vann!

Jönköping kan tyckas vara en liten stad, men studentlivet är fantastiskt. Det blir något speciellt när campus ligger så centralt och är en del av stadskärnan. Jag skulle nog till och med våga sträcka mig till att säga att Jönköping är en av Sveriges bästa studentstäder.

En perfekt grund att stå på och en ordentlig skjuts i karriären

Jag fick mitt första jobb redan innan jag tog examen från JIBS och idag jobbar jag som marknadschef på ett svenskt tech-bolag som är ledande i Norden när det gäller influencer marketing. Vi har kontor i Stockholm, London och Berlin. Vi hjälper företag som H&M, Kappahl och Ellos att med hjälp av sociala medier nå fram till sina målgrupper på ett relevant sätt. Tillsammans med två kollegor driver jag även podcasten ”Influencer Marketing Talks”, som är en av Nordens största maknadsföringspoddar.

Min utbildning på JIBS gav mig en riktigt bra grund att stå på och en ordentlig skjuts i karriären. Åren på JIBS har också gett mig ett fantastiskt nätverk, både i Sverige och utanför landets gränser tack vare den internationella prägeln.

Jag har många fina minnen från min tid på JIBS, allt från sena nätter i biblioteket med litervis med kaffe och ångestfyllt tentaplugg till insparksveckorna där man träffade vänner för livet. Under min andra insparksvecka då jag var fadder träffade jag till och med mannen som jag gifte mig med tio år senare, men det anade vi såklart inte där och då!

Mitt karriärtips till dig som blivande student är att vara öppen och nyfiken och att släppa idén om att karriären ska se ut på ett visst sätt. Om du planerar för mycket är risken att du missar spännande möjligheter som hade kunnat leda till ännu bättre karriärmöjligheter, än om du blint följer en redan bestämd utstakad bana. Och var inte rädd för att misslyckas! I början av karriär är det bara att kasta sig ut och att lära sig så mycket som möjligt, både av framgångar och misstag. Tänk som Pippi Långstrump – ”det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag säkert!”. Då kommer du att komma långt!

Sidan uppdaterad