"När jag läste igenom kursplanen var jag fast!"

Under min kandidatutbildning i management hemma i Nederländerna var jag på en utbytestermin i Mexiko och jag gjorde min praktik i Spanien. Jag bestämde mig då för att läsa min master utomlands också och letade efter ett program inom mitt intresseområde. En kompis skickade en länk till Global Management på JIBS och när jag läste igenom kursplanen var jag fast! Där var det! Jag letade inte vidare utan sökte bara till det här programmet.

Julia De Geus, JSA President och före detta student, Global Management

Till en början var jag lite skeptisk till att flytta till Sverige. Men efter bara tre månader i Jönköping insåg jag att jag älskade både landet och staden! När jag åker hem till Nederländerna och kommer tillbaka hit känns det som att komma hem!

Jag har aldrig ångrat mitt val av utbildning. Programmet erbjuder många intressanta kurser. Flera av dem är ganska generella vilket jag tycker är bra eftersom du får insikt i många ämnen från entreprenörskap till global strategi - alla lika viktiga och intressanta. Jag funderar på att specialisera mig ytterligare för att få ännu djupare kunskaper i något av ämnena senare eftersom masterprogrammet täcker så många olika områden. Till exempel var kursen i familjeföretagsledning superintressant för mig, eftersom jag själv har familjeföretagsbakgrund. Jag hade aldrig insett att jag var intresserad av det ämnet innan vi började arbeta med casen under kursen. Plötsligt kunde jag koppla casen till min egen familjesituation och insåg att detta är något som jag verkligen är intresserad av och fördjupa mig i! Jag har förstått att den här kursen är ganska unik, och jag har inte hittat någon liknande hittills. Det är just det jag uppskattar mest med min master i Global Management – att det hjälpte mig att ta reda på vad jag verkligen är intresserad av. Det är till stor hjälp både i karriärval och för eventuella vidare studier.

Jag gillade också upplägget på programmet, med ett år på campus med generella kurser och att sedan ha möjlighet att välja aningen en utbytestermin eller ett internship innan man avslutar utbildning med en masteruppsats. För mig är det en väldigt logisk struktur som gör dig väl förberedd när det är dags att skriva uppsatsen. Jag uppskattar att man kan välja mellan att åka på utbyte eller göra ett internship för på många masterprogram är internship obligatoriskt. I mitt fall valde jag att åka på en utbytestermin till Columbia, vilket var jätteroligt!

En utmärkt språngbräda för en framtida karriär

Det jag särskilt uppskattar med att plugga på JIBS är att man arbetar med utbildningsprojekt som har ett verkligt syfte, med riktiga företag och koncerner i regionen och med projekt som har en koppling till verkligheten. Jönköping är en väldigt innovativ och entreprenöriell region och öppen för samarbete med studenterna på högskolan. Vi samarbetade med företag och organisationer på nästan varje kurs, vilket gjorde kopplingen mellan teori och praktik väldigt tydlig. På så sätt kan du bygga nätverk och skaffa dig erfarenhet från det verkliga livet redan under studierna, vilket öppnar dörrar för din kommande karriär.

Sammantaget tycker jag att Global Management är en utmärkt språngbräda för din karriär. Alla mina kurskamrater, som tog examen för några månader sedan, har redan hittat bra jobb, de flesta av dem hade faktiskt anställning klar redan innan de tog examen.

Det bästa med JIBS är mångfalden och alla möjligheter man har som student. Du kan engagera dig på så många sätt, inte bara inom studentföreningarna, utan även i Science Park om du vill starta eget företag eller så kan du delta i alla roliga evenemang som äger rum på JU.

Jag gillade den öppna miljön på hela skolan – inte bara i klassrummet utan även i korridorerna och på fiket där man beställer sitt kaffe från helt fantasiska medarbetare. Det är en väldigt stimulerande miljö. Jag uppskattade också att den informella relationen mellan lärarna och studenterna. Du är inte bara en i mängden utan känner dig verkligen sedd och får hjälp om du känner dig tveksam eller har frågor.

Mitt råd när du letar efter utbildning är förstås att välja något som du verkligen är intresserad av och som motiverar dig. Men också att se bortom det och också se vad skolan har att erbjuda när det gäller fritidsaktiviteter, studentföreningar och möjligheter att engagera sig på fritiden. Du kommer att tillbringa ett par år av ditt liv i ett nytt sammanhang och själva stuierna kommer inte att vara allt. När du väljer JIBS får du en upplevelse som går långt utöver den teoretiska!

Julia De Geus, JSA President och före detta student Global Management

Sidan uppdaterad