Många järn i elden för Lovisa

Lovisa Lidåker läste på Högskolan för lärande och kommunikation (HLK) mellan 2015 – 2018. Hon tog sin kandidatexamen i psykologi genom HR-programmet som då hette Personalprogrammet – Personalarbete i en globaliserad värld. 2022 utseddes hon till Årets alumn.

Lovisa med Årets alumn-diplom

– Utbildningen var genomtänkt med en givande bredd på kurserna. En stor fördel var möjligheten till att få göra 10 veckors verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Jag hade min VFU på IKEA och tiden där var väldigt lärorik och gav en bra stor insikt i praktik kontra teori.

Efter examen jobbade Lovisa som HR-specialist på Jönköpings energi. Sedan mars 2020 driver hon Lowali People & Culture Design AB, ett HR konsultbolag. Lovisa är också delägare i Sveriges Äldsta pinnstolsfabrik Bröderna Wigells Stolfabrik. Bolaget förvärvades i augusti 2020 och hon har sedan dess varit VD.

– Jag har även förmånen att sitta som styrelseledamot i Science Park Systemets styrelse samt som styrgruppsdeltagare i projektet KVIST och i det regionala projektet Kvinnor Leder. År 2020 var jag nominerad till Årets Unga ledande kvinna i Jönköpings län. I början av pandemin startade jag projektet ”Tillsammans för Jönköping, Bjud en vårdhjälte på lunch”, konceptet spred sig sedan över hela Sverige. Innan mina studier har jag arbetat inom många olika branscher; såsom Hotell och restaurang, handel, vård och skolomsorg. Har även läst en del fristående kurser såsom; färglära och industriell ekonomi samt gått ett år på folkhögskola.

Lovisas studieår på Jönköping University (JU) såg kanske inte ut som den genomsnittliga studentens tid på JU.

– Mina studieår var även mina småbarnsår och störst fokus utanför själva utbildningen var familjen. När jag började på JU hade jag en dotter två döttrar. På sommaruppehållet mellan första och andra utbildningsåret föddes även min son.

Hon tycker att utbildningen var givande och att det också är upp till var och en att få ut så mycket som möjligt av utbildningen.

– Jag har inget negativt att säga om programmet. Som student handlar det mycket om att också ta vara på den möjlighet det faktiskt är att studera och få tillgång till senaste forskningsläget inom området. Min uppfattning är att HR-programmet på HLK vid JU jobbar aktivt med att lyssna av arbetsmarknaden och dess behov för att anpassa kurser och program.

Året alumn 2022

JU delar ut utmärkelsen ”Årets alumner” till tidigare studenter som gjort framstående insatser inom sin yrkesroll eller som privatperson utmärkt sig med en gärning som JU bedömer värd att uppmärksamma. HLK:s utmärkelse 2022 gick till Lovisa Lidåker.

– Jag känner mig väldigt ödmjuk inför att ta emot utmärkelsen. Det var är med stor glädje och tacksamhet jag tog emot denna utmärkelse. Det känns väldigt roligt.

Motiveringen:
Hon är en inspiratör och förebild för andra och förmår med sitt professionella, och genuina förhållningssätt skapa framtidstro för andra studenter.

Hon synliggör på ett mycket engagerat och entreprenöriellt sätt hur utbildningsgrunden skapat mervärde som också omsatts i praktisk handling. Från HR-programmet har hon avancerat till VD och delägare för Sveriges äldsta pinnstolfabrik. Dessutom driver hon ett HR-konsultbolag utifrån ledorden: kreativt, hjärtligt och professionellt, vilka på ett tydligt sätt också kännetecknar Lovisas gärning och ledarskap.

Sidan uppdaterad