Som programledare i P3 och på SVT måste du även ha koll på sociala medier

Efter sin examen har Farah bland annat jobbat som kommunikatör på Trafikverket, men i dag är hon programledare både på Sveriges Radio och Sveriges Television i Malmö. Arbetet med Relationsradion i P3 och Sommarlov på SVT handlar bland annat om att skriva manus, snacka med gäster, repetera och förbereda men även spendera en hel del tid i sminket.

Farah, före detta student, i radiostudio

– Det är full fart redan från tidig morgon, men när man har ett jobb som man trivs med är det oftast bara kul att ha mycket att göra, säger hon.

I Jönköping gick Farah inriktningen som heter PR- och Marknadskommunikation men hamnade ändå på SR och SVT.
– Det visar hur bred utbildningen är och att den öppnar upp dörrar för olika jobb som du kanske inte tänkte på från början. Mitt första jobb på Sveriges Radio var som programledare för lokalkanalen P3 Din Gata. Jag fick reda på jobbet genom en annons på Arbetsförmedlingen. Jag sökte, fick komma på audition och testjobba och sen var jobbet mitt. Helt klart gav JU mig en mycket bra grund att jobba vidare på.

När Farah funderar över mediebranschens framtid ser hon ett mer blandat klimat där en bred kompetens kommer att vara mycket viktig.
– Att vara programledare på radio innebär inte bara att man ska sända radio, man ska också vara duktig på exempelvis sociala medier. Du ska finnas där din publik är och att endast jobba via en kanal är helt enkelt inte tillräckligt.

För att lyckas inom radio och TV måste man enligt Farah också vara modig, öppen och nyfiken.
– Du måste våga vara personlig, ta för dig och vara ihärdig. Och tacka aldrig nej till ett jobb. Ett jobb leder ofta till ett annat.


Sidan uppdaterad